Wigilijna zupa grzybowa
PDF Button
Grzybowa zupa postna z przepisu moich dziadków, na którą co roku czekam. Gorąco polecam, przepis z tradycją, bardzo prosty do wykonania z mrożonych, suszonych lub świeżych grzybów leśnych (podgrzybków i prawdziwków). Moja jedyna modyfikacja polega na dodaniu większej ilości grzybów i usunięciu tradycyjnej zasmażki z mąki.
Grzyby namaczamy przez około 2-3 godziny, aż zmiękną. Wodę odsączamy. Warzywa obieramy ze skóry. Na tarce ścieramy marchew, seler i pietruszkę. Do garnka nalewamy wodę, dodajemy przetarte warzywa i por, doprawiamy, wstępnie dodajemy 1płaską łyżkę soli (na 2l wody) i 1 łyżeczkę pieprzu. Warzywa gotujemy przez 40 minut. Następnie warzywa odcedzamy z bulionu.
W tym samym czasie cebulę i czosnek siekamy, rozgrzewamy na patelni masło, czosnek i cebulę podsmażamy na patelni przez 5 minut, dodajemy grzyby. Wszystko mieszamy, smażymy przez 10 minut. Zawartość patelni należy następnie zemleć w maszynce lub zmiksować blenderem na gładką masę. Mielimy także połowę startej na tarce, odcedzonej z gotowania bulionu, włoszczyzny (można też zmielić całą włoszczyznę z bulionu jeśli lubicie bardziej warzywną grzybową). Masę grzybowo-warzywną dodajemy do bulionu Całość mieszamy, dodajemy śmietankę, jeśli trzeba doprawiamy do smaku. Podajemy na ciepło.
Smacznego!