Wieprzowe ragout z brukselką
- Wynik: 115
- Czas przygotowania: 15 minut
- Czas gotowania: 1h 40 min
Odkąd przekonałam się do brukselki kupuję ją dość często. Dzisiejsze danie to prawdziwy mix smaków, jednak główną rolę odgrywa właśnie brukselka. Smak mini kapustki jest doskonale wyczuwalny. Danie jednogarnkowe czyli bardzo wygodne. Długa lista składników sprawia, że wychodzi całkiem duża porcja ragout, dlatego nie przesadzałam z ilością poszczególnych składników. Danie świetnie pasuje do ryżu, kaszy jaglanej, przysmażanych ziemniaków lub pieczywa.
Składniki
- szynka wieprzowa - 500 g
- brukselka - 300 g
- papryka czerwona - 1 sztuka
- pieczarki - 10 sztuk
- marchewka - 1 sztuka
- cebula - 1 sztuka
- czosnek - 2 ząbki
- oliwa
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
- mielona papryka - do smaku
- kminek - 1/2 łyżeczki
- tymianek - 1/2 łyżeczki
Instrukcje
Umyte i osuszone mięso pokroić w małą kostkę. W garnku rozgrzać oliwę. Mięso obtoczyć w mieszance soli, pieprzu, papryki oraz ziół. Wrzucić do garnka, smażyć kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę oraz w plasterki marchewkę, na końcu posiekany czosnek. Chwilę smażyć. Wlać około 3 szklanek wody, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem około 1,5 godziny. Kiedy mięso jest już miękkie a woda wyparowała dodać obraną z wierzchnich liści i pokrojoną na połówki lub ćwiartki brukselkę, dusić razem 5 min. Następnie dodać pokrojone w ćwiartki pieczarki i paprykę w kostkę. Dusić wszystko razem ok. 5 min, mieszając od czasu do czasu. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Smacznego:)