Wielkanocne muffinki z kremem
Muffinki z kremem i wielkanocną dekoracją z pewnością ucieszą najmłodszych domowników. Klasyczne waniliowe muffiny w świątecznej odsłonie. Wystarczy krem i kolorowe czekoladowe jajeczka, by wypiek oczarował domowników i gości.
Jeśli upieczenie babeczki w pastelowych osłonkach, będą prezentowały się jeszcze piękniej. Podpowiadam - takie piękne osłonki dostępne są w PEPCO, za całkiem niewielkie pieniądze.
Do dekorowania muffinek zaangażujcie koniecznie dzieci, no chyba, że sami czujecie w sobie dziecko i lubicie takie kulinarne zabawy w kuchni.
PRZEPIS NA WIELKANOCNE MUFFINKI Z KREMEM
Składniki na wielkanocne muffinki:
- 300 g mąki pszennej tortowej
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g cukru
- 1 jajko
- 300 ml jogurtu naturalnego
- 1/3 szklanki oleju
- cukier waniliowy z prawdziwą wanilią ( lub ziarenka wanilii )
Składniki na krem z białej czekolady:
- 100 g białej czekolady
- 250 g serka mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
Przygotowanie wielkanocnych muffinek z kremem:
1. W misce wymieszać suche składniki, czyli mąkę, cukier, sodę i proszek do pieczenia.
Jajko, jogurt, olej zmiksować- nie ubijać.
Do suchych składników dodać składniki mokre - szybko zamieszać.
Ciastem napełniać wyłożoną papilotkami formę do muffinek, lub sztywne papilotki na muffiny. Ciasto nakładać do wysokości 3/4.
Muffiny piec około 20 minut, aż muffiny zabiorą złocistego koloru.
Upieczone muffiny wyjąć na kratkę i pozostawić do ostygnięcia.
2. Białą czekoladę połamać, przełożyć do plastikowej miski. Miskę ustawić na garnku z wrzącą wodą, pozostawić aż czekolada się rozpuści.
Miskę z rozpuszczoną czekoladą zdjąć z garnka, pozostawić do lekkiego ostygnięcia ( nie może jednak zbyt wystygnąć i zgęstnieć ).
Serek mascarpone zmiksować z cukrem pudrem. Do utartego serka dodać białą rozpuszczoną czekoladę. Szybko zmiksować, do połączenia składników. Nie ubijać zbyt długo, gdyż krem może się zważyć.
Krem przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy do dekorowania tortów. Wyciskać krem na ostygnięte muffinki, tworząc tzw. "koszyczek".
Na środku muffinek, we wgłębienie kremu wetknąć kolorowe czekoladowe jajeczka.
Smacznego !