Węgierski tort makowy
„To nie jest taki klasyczny tort, bowiem nie zawiera kremu i nie ma w nim warstw. Mimo wszystko godny jest polecenia i może być ozdobą wigilijnego stołu. Jest soczysty i wilgotny. Pachnie pomarańczami i czekoladą. Ale co najważniejsze robi się go bardzo szybko. Trzeba się tylko zaopatrzyć w gotowy mielony suchy mak albo po prostu zmielić go w młynku do kawy”.
Węgierski tort makowy (źródło - czasopismo "Smaki i Aromaty")
Składniki:
tortownica φ26cm
150g masła
200g cukru pudru
7 jajek
200g gotowego zmielonego suchego maku
50g mąki pszennej
30g mąki ziemniaczanej
50g posiekanej gorzkiej czekolady
sok z jednej limonki
skórka otarta z jednej pomarańczy
50ml rumu
Do dekoracji:
cukier puder
kilka gwiazdek wyciętych z papieru
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Utrzyj miękkie masło z połową cukru pudru do białości. Dodaj skórkę otartą z pomarańczy (wcześniej porządnie wyszorowanej szczoteczką i sparzonej wrzątkiem), rum i sok z limonki. Cały czas ucieraj na wysokich obrotach. Gdy masa będzie idealnie gładka, stopniowo zacznij dodawać żółtka. Następne dopiero wtedy, gdy poprzednie idealnie się połączy z masą.
Wymieszaj w misce zmielony mak z oba rodzajami mąki i posiekaną czekoladą. Wsyp do masy jajeczno maślanej i wymieszaj, tym razem już na wolnych obrotach.
Ubij białka na sztywno. Dodaj resztę cukru i ubijaj tak długo, aż piana będzie lśniąca. 1/3 piany dodaj do masy i ostrożnie, ale dokładnie wszystko wymieszaj. Teraz dołóż pozostałą pianę i delikatnie przy pomocy szpatułki połącz z ciastem. Przełóż ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 45 minut w temp. 180°C. Upieczone wystudź w formie. Zimne przełóż na talerz, przykryj folią i zostaw na noc w chłodnym miejscu. Przed podaniem posyp cukrem pudrem. Podawaj z bitą śmietaną.
Przepis dodaję do akcji