Wegetariańskie mini – pizze

Wegetariańskie mini – pizze

Domowa pizza wcale nie musi być nudna, a dodatki to tylko kwestia naszej wyobrażni. Na mojej dzisiejszej pizzy znalazło się bazyliowe pesto, pieczarki, oliwki i mozzarella. Użyłam gotowego pesto, ale jak tylko w moim ogrodzie pojawią się zioła, a wraz nimi bazylia, częściej będę sięgać po pesto własnej roboty. Zachęcam do zrobienia pizzy w postaci małych placuszków, są równie smaczne jak pizza tradycyjna. Takie mini-pizze będą również idealnym poczęstunkiem na wesołych, dziecięcych imprezach :-)

  Zdjęcie - Wegetariańskie mini – pizze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami              Składniki na 4 małe pizze

  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 5 dkg. świeżych drożdży
  • 500 g mąki pszennej
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oregano
  • mały słoiczek oliwek w zalewie
  • 2 duże kulki startej mozzarelli
  • 100 g pesto
  • 7 dużych pieczarek obranych i pokrojonych w plasterki
  1. Do miseczki daję połowę ciepłej wody, drożdże i cukier, całość mieszam i zostawiam w ciepłym miejscu na 10 min.
  2. Kiedy zaczyn zacznie pracować dodaję resztę składników i wyrabiam ciasto.
  3. Kiedy ciasto będzie elastyczne i gładkie miseczkę przykrywam i ponownie zostawiam w ciepłym miejscu na 30-40 min.
  4. Ciasto dzielę na 4-5 równych części, każdą rozciągam na grubość 3 mm, zostawiając grubsze brzegi. Na placki równomiernie daję pesto, pieczarki, oliwki, mozzarellę i oregano.
  5. Pizze daję na papier do pieczenia i piekę ok. 20 min. Kiedy brzegi placków się zrumienią pizze powinny być gotowe. Smacznego :))

Zdjęcie - Wegetariańskie mini – pizze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Wegetariańskie mini – pizze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów