Wegetariańskie mini – pizze
Domowa pizza wcale nie musi być nudna, a dodatki to tylko kwestia naszej wyobrażni. Na mojej dzisiejszej pizzy znalazło się bazyliowe pesto, pieczarki, oliwki i mozzarella. Użyłam gotowego pesto, ale jak tylko w moim ogrodzie pojawią się zioła, a wraz nimi bazylia, częściej będę sięgać po pesto własnej roboty. Zachęcam do zrobienia pizzy w postaci małych placuszków, są równie smaczne jak pizza tradycyjna. Takie mini-pizze będą również idealnym poczęstunkiem na wesołych, dziecięcych imprezach :-)
Składniki na 4 małe pizze
- 1 szklanka ciepłej wody
- 5 dkg. świeżych drożdży
- 500 g mąki pszennej
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oregano
- mały słoiczek oliwek w zalewie
- 2 duże kulki startej mozzarelli
- 100 g pesto
- 7 dużych pieczarek obranych i pokrojonych w plasterki
- Do miseczki daję połowę ciepłej wody, drożdże i cukier, całość mieszam i zostawiam w ciepłym miejscu na 10 min.
- Kiedy zaczyn zacznie pracować dodaję resztę składników i wyrabiam ciasto.
- Kiedy ciasto będzie elastyczne i gładkie miseczkę przykrywam i ponownie zostawiam w ciepłym miejscu na 30-40 min.
- Ciasto dzielę na 4-5 równych części, każdą rozciągam na grubość 3 mm, zostawiając grubsze brzegi. Na placki równomiernie daję pesto, pieczarki, oliwki, mozzarellę i oregano.
- Pizze daję na papier do pieczenia i piekę ok. 20 min. Kiedy brzegi placków się zrumienią pizze powinny być gotowe. Smacznego :))