Wegetariańska zapiekanka pasterska
Zimno? To danie będzie idealne na te jesienno – zimowe dni, a najlepsze jest to, że przygotujesz je na jednej patelni! Wystarczy, że wcześniej ugotujesz ziemniaki, możesz wykorzystać te z wczorajszego obiadu, a reszta robi się naprawdę prosto.
Wegetariańska zapiekanka pasterska
Czas przygotowania: 45 minut + czas gotowania ziemniaków
Ilość porcji: 4
Składniki na wegetariańską zapiekanke pasterską:
Purée ziemniaczane:
- 1 kg ziemniaków na puree
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki startego parmezanu
- 50 ml mleka
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
Farsz:
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml passaty pomidorowej
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka papryki wędzona słodkiej
- ½ łyżeczki papryki wędzonej ostrej
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 300 g suchej soczewicy zielonej
- 600 ml bulionu warzywnego
- marchew z groszkiem, mrożona – 300 g
Jak zrobić wegetariańską zapiekankę pasterska?
- Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie, ok 15 minut. Możesz wykorzystać ziemniaki z wczorajszego obiadu.
- Odcedź ziemniaki, w tym samym garnku podgrzewaj je chwilę mieszając (aby pozbyć się nadmiaru wody). Dodaj masło, mleko i ser i rozgnieć praską na purée. Dopraw solą, pieprzem i gałką.
- Na dużej żeliwnej patelni rozgrzej łyżkę oliwy. Wrzuć posiekaną cebulę, a po minucie dodaj czosnek. Dodaj passatę i przyprawy oraz soczewicę, zalej bulionem, doprowadź do wrzenia, przykryj i gotuj ok. 30 minut, aż soczewica stanie się miękka.
- Wrzuć mrożoną marchew z groszkiem, wymieszaj i gotuj około 10 minut.
- Rozłóż farsz równomiernie, następnie przykryj go purée ziemniaczanym. Posyp solą i tymiankiem lub rozmarynem. Piecz około 10 minut (grzanie góra dół) i 10 minut (grzanie tylko od góry), aż purée się zarumieni.
Smacznego!