Wege rosół z domowym makaronem

Wege rosół z domowym makaronem

Cześć i czołem, kluski z rosołem!

Tydzień temu zamieściłam rosołowy poradnik: Co zrobić aby nasz bulion był yummy, mimo iż bez mięsa, smakował jak u mamy? Zapraszam do lektury tutaj, gdzie znajdziecie sporo bulionowych porad oraz przepis na rosół z pieczonych warzyw i zacierki.

Dzisiaj obiecany przepis na delikatniejszą wersję wege rosołu, tym razem z podsmażonych na maśle warzyw, z suszonymi pomidorami. Do tego szybki przepis na makaron szakaron, który zrobicie bez problemu bez maszynki do makaronu i innych gadżetów.

Aby bulion zyskał magii, dorzuć lubczyk zamiast sosu Maggi.

Wege rosół

  • cebula
  • 2 łyżki masła
  • 2-3 marchewki
  • pietruszka
  • mały seler
  • 3 łodygi selera naciowego (opcjonalnie)
  • por
  • pomidor
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 suszone pomidory
  • przyprawy : łyżeczka ziarenek pieprzu, łyżeczka ziela angielskiego, 3 liście laurowe, 3 goździki
  • pęczek ziół (u mnie koperek i lubczyk)
  • dodatki (opcjonalnie): kawałek parmezanu lub innego twardego sera*, 2 plastry imbiru
  • sól, pieprz
  • 3 litry zimnej wody
  1. Cebulę przekrawamy na pół i opalamy w łupinach nad ogniem. Jeśli nie macie kuchenki gazowej, możecie ją podsmażyć na żeliwnej patelni posmarowanej odrobiną oleju roślinnego.
  2. Na maśle podsmażamy umyte i obrane: marchewki, pietruszkę, seler, pokrojony na kawałki por, seler naciowy, ząbki czosnku przekrojone na pół i plasterki imbiru.
  3. Po 5 minutach zalewamy podsmażone warzywa zimną wodą, dodajemy liście laurowe, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego, goździki, koperek, lubczyk, pomidora przekrojonego na pół i kawałek paremzanu*.
  4. Gdy bulion zacznie pyrkać zmniejszamy ogień, gotujemy pod przykryciem przez 1,5-2 godziny.
  5. Pod koniec gotowania przecedzamy bulion przez sito i wlewamy ponownie do garnka. Przyprawiamy do smaku pieprzem i solą i jeszcze chwilę gotujemy, aż nabierze smaku.

Szybki makaron

  • 200 g mąki pszennej typ 450 lub 500
  • 2 jajka
  • 3 łyżki oliwy
  • łyżeczka letniej wody
  • łyżka posiekanego lubczyku (opcjonalnie)
  • szczypta soli
  1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, oliwę, chlust letniej wody i posiekany lubczyk. Wszystko wyrabiamy ręką do uzyskania elastycznego ciasta.
  2. Przekładamy go na oprószony mąką blat i cienko wałkujemy na dużo prostokąt. Zawijamy w rulon i kroimy na paseczki.
  3. Makaronowe wstążeczki można powiesić np. na wieszaku, aby wyschły/oprószyć mąką i zostawić do zasuszenia lub od razu ugotować.
  4. Makaron gotujemy bezpośrednio w rosole lub we wrzącej, posolonej wodzie przez ok. 4 minuty.

Wskazówki

*Parmezan wytwarzany jest na podpuszce zwierzęcej. Jeśli zależy Wam na wegetariańskim przepisie – użyjcie inny ser lub z niego zrezygnujcie.

Zdjęcie - Wege rosół z domowym makaronem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Wege rosół z domowym makaronem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów