Wegański pasztet Wielkanocny
Nikt nie powiedział, że pasztet musi być mięsny. Ten warzywno-jaglany jest pyszny i może konkurować z tradycyjnym. Nawet jeśli nie jesteście zdeklarowanymi weganami będzie ciekawą potrawą na wielkanocnym stole. Doskonale smakuje z konfiturą z czerwonej cebuli (przepis) lub warzywnym chutneyem. Spróbujcie koniecznie!
Składniki:
2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
1 szklanka zmielonych orzechów laskowych
100 ml oleju roślinnego
2 marchewki
2 pietruszki
1 por, tylko biała część
2 łodygi selera naciowego
2 ząbki czosnku, posiekane
2 – 3 łyżki sosu sojowego
2 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka suszonej pietruszki
½ łyżeczki lubczyku
1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych (opcjonalnie)
spora szczypta gałki muszkatołowej
sól i czarny pieprz
Przygotowanie:
Pora kroimy na cienkie plasterki, na dnie dużej patelni/woka rozgrzewamy olej. Dodajemy pory, liście laurowe, ziele angielskie i smażymy na niewielkim ogniu do czasu, aż por będzie szklisty i miękki. W tym czasie marchewki oraz pietruszki obieramy i ścieramy na tarce, seler naciowy kroimy w małą kostkę, a czosnek siekamy.
Kiedy pory będą zeszklone, wyjmujemy ziele angielskie oraz liście laurowe, dodajemy przygotowane warzywa, posiekany czosnek i dusimy na małym ogniu przez około 10 – 15 minut, czyli do czasu, aż warzywa będą bardzo miękkie.
Miękkie warzywa przekładamy do dużej miski. Dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną, orzechy oraz pozostałe przyprawy i mielimy wszystko na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą i czarnym pieprzem. Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej olejem i pieczemy przez 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Wyjmujemy, studzimy przez całą noc, a rano kroimy.