Wegański budyń jagodowy
Choć weganką nie jestem to takie budynie przygotowuję dość często. Nie tylko dla siebie ale też dla całej rodziny. Powodów jest oczywiście kilka. Pierwszy i najważniejszy to ten, że troje z nas nie toleruje mleka krowiego. Poza tym mleko roślinne w przeciwieństwie do krowiego pozwala przygotować budyń na bazie świeżych lub mrożonych owoców i to jest drugi powód. Jajek, a konkretnie żółtek, nie daję by zachować ładny, intensywny kolor budyniu z owoców o innym zabarwieniu niż żółty. W tym przepisie wykorzystałam jeszcze całkiem spore zapasy mrożonych jagód, ale już niedługo będą świeże więc mam nadzieję, że przepis się wkrótce przyda.
Wegański budyń jagodowy
Składniki na 4 porcje:
- 500ml mleka kokosowego lub innego roślinnego
- 1 banan
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 3 łyżki jagód (u mnie mrożone)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
Odlać pół szklanki mleka. Dodać mąkę ziemniaczaną i skrobię kukurydzianą. Wszystko dokładnie wymieszać aby nie było grudek.
Pozostałe mleko zmiksować z pokrojonym w plasterki bananem, miodem, sokiem cytrynowym i mrożonymi jagodami. Przelać przez sitko do rondla i zagotować. Kiedy mleko zacznie lekko bulgotać wlać cienkim strumieniem zawartość szklanki, cały czas intensywnie mieszając. Ponownie zagotować. Przełożyć do pucharków lub szklaneczek. Odstawić do wystudzenia.
Dekoracja
- plasterki banana
- jagody
- listki melisy
Wystudzony budyń tuż przed podaniem udekorować plasterkami banana, jagodami i listkami melisy.
Smacznego :) Aronia