Wegański budyń jagodowy

Wegański budyń jagodowy



Zdjęcie - Wegański budyń jagodowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Choć weganką nie jestem to takie budynie przygotowuję dość często. Nie tylko dla siebie ale też dla całej rodziny. Powodów jest oczywiście kilka. Pierwszy i najważniejszy to ten, że troje z nas nie toleruje mleka krowiego. Poza tym mleko roślinne w przeciwieństwie do krowiego pozwala przygotować budyń na bazie świeżych lub mrożonych owoców i to jest drugi powód. Jajek, a konkretnie żółtek, nie daję by zachować ładny, intensywny kolor budyniu z owoców o innym zabarwieniu niż żółty. W tym przepisie wykorzystałam jeszcze całkiem spore zapasy mrożonych jagód, ale już niedługo będą świeże więc mam nadzieję, że przepis się wkrótce przyda.
Zdjęcie - Wegański budyń jagodowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Wegański budyń jagodowy
Składniki na 4 porcje:

  • 500ml mleka kokosowego lub innego roślinnego
  • 1 banan
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 3 łyżki jagód (u mnie mrożone)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej


Odlać pół szklanki mleka. Dodać mąkę ziemniaczaną i skrobię kukurydzianą. Wszystko dokładnie wymieszać aby nie było grudek.
Pozostałe mleko zmiksować z pokrojonym w plasterki bananem, miodem, sokiem cytrynowym i mrożonymi jagodami. Przelać przez sitko do rondla i zagotować. Kiedy mleko zacznie lekko bulgotać wlać cienkim strumieniem zawartość szklanki, cały czas intensywnie mieszając. Ponownie zagotować. Przełożyć do pucharków lub szklaneczek. Odstawić do wystudzenia.
Dekoracja

  • plasterki banana
  • jagody
  • listki melisy


Wystudzony budyń tuż przed podaniem udekorować plasterkami banana, jagodami i listkami melisy.
Smacznego :) Aronia

Kategorie przepisów