Wegańska Pavlova
Całkiem niedawno na blogu pojawił się przepis na wegański mus czekoladowy, który powstał przy użyciu aquafaby czyli płynu, który pozostaje w puszce po zużyciu ciecierzycy. Na moim fanpage padły wtedy pytania o wegańską bezę. Postanowiłam sprawdzić, jak aquafaba poradzi sobie i z tym zadaniem. Przepis na wegańskie mini-pavlovy znalazłam u Dorotus. Całość przygotowywało się analogicznie do bezy z białek kurzych. Efekt wizualny po upieczeniu był zadowolający. A smak? Nie było w niej czuć ciecierzycy, to na pewno. Była mocno słodka, trochę twardsza od zwykłej Pavlovej i o wiele bardziej gumowata w środku. Dość ciężko mi się ją kroiło bez kremu - gdy namokła od śmietany, było to łatwiejsze. Całość zjedliśmy ze smakiem, ale póki co, zostanę raczej przy tradycyjnej bezie z jajek.
Na moim blogu znajdziecie różne wersje bezy. Polecam Waszej uwadze:
- tradycyjną białą Pavlovą
- przepyszny tort bezowy
- bezową roladę z wiśniami
Składniki:
- 120 ml wody po ciecierzycy w puszce
- szczypta soli
- łyżeczka soku z cytryny lub pół łyżeczki octu
- 200 g drobnego cukru do wypieków
Dodatkowo:
- 300 ml śmietany kremówki 36% (jeśli deser ma być całkiem wegański, kremówkę należy zastąpić np. ubitą śmietanką kokosową)
- łyżka cukru pudru
- dowolne owoce
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Aquafabę umieścić w wysokiej misce i ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo po łyżce cukru, długo ubijając po każdym dodaniu. Pod sam koniec ubijania dodać ocet lub sok z cytryny. Otrzymana piana powinna być sztywna i błyszcząca. Blaszkę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Na nim narysować 4-5 niedużych okręgów. Na narysowane okręgi wyłożyć ubite białka, zostawiając miejsce między nimi, gdyż bezy podczas pieczenia rosną na boki. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 130 stopni przez około 1 godzinę i 15 minut. Zostawić do wystudzenia w wyłączonym piekarniku (ja zostawiłam je na noc).
Przed podaniem ubić na sztywno zimną kremówkę z łyżką cukru pudru. Wyłożyć ją na bezy i udekorować owocami. Smacznego :)