Wegańska pasta paprykowa
Pyszna wegańska i bezglutenowa pasta paprykowa z dodatkiem słonecznikowego oleju Kujawski tłoczonego na zimno, który jest naturalnym źródłem witaminy E.
Oleje Kujawski tłoczone na zimno są cennym źródłem wielu substancji odżywczych naturalnie występujących w ziarnach i pestkach, które przechodzą do oleju w trakcie procesu tłoczenia.
Ponadto zachowują charakterystyczny smak i aromat nasion i pestek, z których zostały wytłoczone.
Składniki na wegańską pastę paprykową:
- 3 czerwone papryki
- garść świeżego koperku
- 2 łyżki oleju słonecznikowego Kujawski tłoczonego na zimno
- 3 małe ząbki czosnku
- 200 g naturalnego tofu
- płaska łyżeczka soli
- płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
- płaska łyżeczka mielonej papryki chili
Jak zrobić wegańską pastę paprykową?
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni.
Paprykę kroimy na połówki, usuwamy nasionka i wykładamy ją na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia skórką do góry. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 30 minut, aż skórka trochę się przypali.
Jak łatwo obrać pieczoną paprykę ze skórki?
Paprykę wyjmujemy z piekarnika i od razu umieszczamy w woreczku. Woreczek zawiązujemy i odstawiamy na około 30 minut. Następnie otwieramy, wyciągamy paprykę i obieramy ją ze skórki.
Obraną paprykę wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz pozostałych składnikami na pastę umieszczamy w misie blendera. Całość dokładnie miksujemy do momentu uzyskania gładkiej masy i wegańska pasta paprykowa jest gotowa.
Liczba porcji: 3
Czas przygotowania: 70 min
Stopień trudności: prosty przepis