Wegańska pasta paprykowa

Wegańska pasta paprykowa

Zdjęcie - Wegańska pasta paprykowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pyszna wegańska i bezglutenowa pasta paprykowa z dodatkiem słonecznikowego oleju Kujawski tłoczonego na zimno, który jest naturalnym źródłem witaminy E.

Oleje Kujawski tłoczone na zimno są cennym źródłem wielu substancji odżywczych naturalnie występujących w ziarnach i pestkach, które przechodzą do oleju w trakcie procesu tłoczenia.

Ponadto zachowują charakterystyczny smak i aromat nasion i pestek, z których zostały wytłoczone.

Składniki na wegańską pastę paprykową:

  • 3 czerwone papryki
  • garść świeżego koperku
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego Kujawski tłoczonego na zimno
  • 3 małe ząbki czosnku
  • 200 g naturalnego tofu
  • płaska łyżeczka soli
  • płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
  • płaska łyżeczka mielonej papryki chili

Zdjęcie - Wegańska pasta paprykowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak zrobić wegańską pastę paprykową?

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni.

Paprykę kroimy na połówki, usuwamy nasionka i wykładamy ją na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia skórką do góry. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 30 minut, aż skórka trochę się przypali.

Jak łatwo obrać pieczoną paprykę ze skórki?

Paprykę wyjmujemy z piekarnika i od razu umieszczamy w woreczku. Woreczek zawiązujemy i odstawiamy na około 30 minut. Następnie otwieramy, wyciągamy paprykę i obieramy ją ze skórki.

Obraną paprykę wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz pozostałych składnikami na pastę umieszczamy w misie blendera. Całość dokładnie miksujemy do momentu uzyskania gładkiej masy i wegańska pasta paprykowa jest gotowa.

 

Liczba porcji: 3
Czas przygotowania: 70 min
Stopień trudności: prosty przepis

Kategorie przepisów