Wątróbki po gruzińsku
Mąż kolejny raz przyniósł do domu wątróbki..
Szukałam, szukałam, aż w końcu znalazłam !
Nowy przepis na wątróbkę (w nowej, marcowej Kuchni):
Składniki:
500g wątróbek drobiowych
1/2 łyżki maki
2 łyżki masła
100g pieczarek
1/2 łyżeczki igiełek rozmarynu
120ml czerwonego wytrawnego wina
1 twarde jabłko
cukier
pieprz
sól
kilka listków świeżej szałwi
1/2 pęczka natki pietruszki
Oczyszczone wątróbki oprószamy maką i obsmażamy na rozgrzanym maśle. Gdy się zrumienią, dodajemy obrane i pokrojone w plastry pieczarki. posypujemy solą, pieprzem i rozmarynem, wlewamy wino. Po paru minutach dodajemy obrane i pokrojone w plasterki jabłko i szczyptę cukru. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez kilkanaście minut. Na koniec posypujemy posiekaną natka oraz szałwią. Pozostawiamy przez parę minut pod przykryciem i serwujemy.
Smacznego :)