Wątróbka z sosem śliwkowo-jabłkowym
Wątróbka jest podrobem bogatym w żelazo, kwas foliowy, witaminy z grupy B oraz witaminę A. Jedni ją lubią, a niektórzy krzywią się na samo słowo wątróbka. To wszystko ze względu na jej posmak. Dobrze doprawiona i podana z sosem śliwkowo-jabłkowym smakuje pysznie. Przepis na wątróbkę po żydowsku znalazłam w książce Hanny Szymanderskiej.
Składniki:
- 500 g wątróbek z drobiu,
- 2 ząbki czosnku,
- sól, pieprz,
- 1/4 łyżeczki mielonej papryki,
- 4 łyżki oleju,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżeczka majeranku,
- bułka tarta do obtoczenia,
- olej rzepakowy
Sos śliwkowo-jabłkowy:
- 2 jabłka,
- 3/4 szklanki suszonych śliwek,
- łyżeczka świeżego imbiru,
- 250 ml wody
Przygotowanie:
Wątróbkę umyć, włożyć do miski. Czosnek rozetrzeć z solą, pieprzem i przyprawami. Wymieszać z olejem i sokiem z cytryny. Tak przygotowanym sosem należy natrzeć wątróbki. Odstawić na 30 min w chłodne miejsce. Po tym czasie wątróbki obtoczyć w bułce tartej. Następnie smażyć na oleju 5-7 min. Jabłka należy obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do garnka wlać wodę, dodać jabłka i pokrojone śliwki, zetrzeć imbir. Dusić na małym ogniu przez 10 min. Po tym czasie zmiksować. Wątróbki podawać z sosem, ziemniakami i surówką.