Warzywa na patelnię
Składniki:
- 1 duża biała cebula
- 2 marchewki
- 1 mała cukinia (250 g)
- ½ brokułu
- 2 łyżki oleju Vita rzepakowego z dodatkiem lnianki
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 50 g groszku cukrowego
- 150 kukurydzy konserwowej (waga po odcieku)
- listki świeżej bazylii do posypania
- sól
- pieprz do smaku
Przygotowanie:
Krok 1
Cebulę pokrój w piórka, marchewki i cukinię (bez obierania) w plastry. Brokuł podziel na nieduże różyczki.
Krok 2
Wlej 2 łyżki oleju Vita na patelnię, w pierwszej kolejności wyłóż na patelnię cebulę, marchew i brokuły. Smaż przez 5 minut, często mieszając. Dołóż cukinię, smaż przez kolejne 3 minuty.
Krok 3
Po tym czasie dosyp oregano, wlej 100 ml wody. Przykryj i gotuj do miękkości warzyw. Pod koniec dodaj groszek cukrowy, kukurydzę, świeżą bazylię i dopraw danie do smaku solą oraz pieprzem.
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 30 minut
Okazja: obiad, lunch
Poziom trudności: łatwe