Warkoczyki pomarańczowe

Warkoczyki pomarańczowe

Zdjęcie - Warkoczyki pomarańczowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nigdy nie byłam dobra w zaplataniu warkoczyków. Od dziecka wyręczała mnie w tym mama, rzeźbiąc na mojej głowie co raz to bardziej skomplikowane zawijasy i kłoski. Nic się w tej kwestii nie zmieniło, choć powoli się uczę. Póki co kłoski i warkoczyki kojarzą mi się z kolejnymi piekarniczymi eksperymentami.

Zdjęcie - Warkoczyki pomarańczowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto do warkoczyków jest mocno pomarańczowe. Poza aromatyczną skórką dodałam jeszcze pewien tajemniczy składnik, który doprawia moje wypieki już od jakiegoś czasu- wodę z kwiatów pomarańczy. Nie jest ona w typowy sposób pomarańczowa, nie pachnie owocami, ale idealnie uzupełnia szczególnie pomarańczowe wypieki.

Zdjęcie - Warkoczyki pomarańczowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dzisiejsze warkoczyki są słodkie, w konsystencji i smaku przypominają trochę chałkę. W końcu obie wymagają plątania. Taki warkoczyk idealnie sprawdzi się w towarzystwie twarożku i dżemu, popity dobrą kawą.

Warkoczyki pomarańczowe Autor: Sliwka Czas przygotowania: 3 godziny Czas pieczenia: 20 minut Całkowity czas: 3 godziny 20 minut

Porcje: 4

Składniki
  • 400 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki miodu
  • skórka z 1 pomarańczy
  • 1 łyżeczka wody z kwiatów pomarańczy (można pominąć)
  • 30 g miękkiego masła
  • 200 ml ciepłego mleka

Instrukcja
  1. Połącz ze sobą mąkę, drożdże, sól, startą skórkę z pomarańczy, miód i ewentualnie wodę z kwiatów pomarańczy.
  2. Dodaj miękkie masło i zacznij zagniatać ciasto stopniowo dolewając ciepłe mleko.
  3. Dolewaj i zagniataj aż ciasto uzyska miękką, elastyczną konsystencję i będzie odchodzić od rąk. Od tego momentu zagniataj intensywnie jeszcze kilka minut.
  4. Wstaw ciasto do miski, przykryj ją folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce na 2 godziny, aby ciasto urosło.
  5. Po upływie tego czasu podziel ciato na 4 równe części.
  6. Z każdej części ufomuj rulon i pokrój wzdłuż na 3 części nie krojąc do końca z jednej strony (tak aby ciasto trzymało się w jednym miejscu razem, a z tego miejsca odchodziły 3 odnogi).
  7. Zapleć tak nadkrojone ciasto w warkocza.
  8. Powtórz czynność w stosunku do reszty ciasta.
  9. Ułóż gotowe warkocze na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Odstaw je przykryte materiałową szmatką w ciepłe miejsce jeszcze n 1 godzinę, aby urosły.
  10. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. wstaw warkocze i piecz ok. 20 minut aż zbrązowieją, a po wsadzeniu w nie wykałaczki nie przyklei się do niej ciasto.

3.1.09

Kategorie przepisów