Warkoczyki pomarańczowe
Nigdy nie byłam dobra w zaplataniu warkoczyków. Od dziecka wyręczała mnie w tym mama, rzeźbiąc na mojej głowie co raz to bardziej skomplikowane zawijasy i kłoski. Nic się w tej kwestii nie zmieniło, choć powoli się uczę. Póki co kłoski i warkoczyki kojarzą mi się z kolejnymi piekarniczymi eksperymentami.
Ciasto do warkoczyków jest mocno pomarańczowe. Poza aromatyczną skórką dodałam jeszcze pewien tajemniczy składnik, który doprawia moje wypieki już od jakiegoś czasu- wodę z kwiatów pomarańczy. Nie jest ona w typowy sposób pomarańczowa, nie pachnie owocami, ale idealnie uzupełnia szczególnie pomarańczowe wypieki.
Dzisiejsze warkoczyki są słodkie, w konsystencji i smaku przypominają trochę chałkę. W końcu obie wymagają plątania. Taki warkoczyk idealnie sprawdzi się w towarzystwie twarożku i dżemu, popity dobrą kawą.
Warkoczyki pomarańczowe Autor: Sliwka Czas przygotowania: 3 godziny Czas pieczenia: 20 minut Całkowity czas: 3 godziny 20 minut Porcje: 4 Składniki- 400 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki miodu
- skórka z 1 pomarańczy
- 1 łyżeczka wody z kwiatów pomarańczy (można pominąć)
- 30 g miękkiego masła
- 200 ml ciepłego mleka
- Połącz ze sobą mąkę, drożdże, sól, startą skórkę z pomarańczy, miód i ewentualnie wodę z kwiatów pomarańczy.
- Dodaj miękkie masło i zacznij zagniatać ciasto stopniowo dolewając ciepłe mleko.
- Dolewaj i zagniataj aż ciasto uzyska miękką, elastyczną konsystencję i będzie odchodzić od rąk. Od tego momentu zagniataj intensywnie jeszcze kilka minut.
- Wstaw ciasto do miski, przykryj ją folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce na 2 godziny, aby ciasto urosło.
- Po upływie tego czasu podziel ciato na 4 równe części.
- Z każdej części ufomuj rulon i pokrój wzdłuż na 3 części nie krojąc do końca z jednej strony (tak aby ciasto trzymało się w jednym miejscu razem, a z tego miejsca odchodziły 3 odnogi).
- Zapleć tak nadkrojone ciasto w warkocza.
- Powtórz czynność w stosunku do reszty ciasta.
- Ułóż gotowe warkocze na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Odstaw je przykryte materiałową szmatką w ciepłe miejsce jeszcze n 1 godzinę, aby urosły.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. wstaw warkocze i piecz ok. 20 minut aż zbrązowieją, a po wsadzeniu w nie wykałaczki nie przyklei się do niej ciasto.