Waniliowe tiramisu z ricottą
Przebój ostatniej soboty - tiramisu z ricottą wg przepisu Gino D’Acampo. Naprawdę przepyszne! Nie jest to tradycyjna wersja, z mascarpone, ale nie ustępuje jej w niczym. Usłyszałam nawet, że jest lepsze niż w restauracji Marcello, w której wizyta zainspirowała mnie do zrobienia go. Oczywiście to kwestia gustu, ale uważam, że taki nieprzesłodzony, lekki deser, w którym wszystkie pyszne smaki są wyraźnie wyodrębnione, a jednocześnie stanowią całość, rzeczywiście może przypaść do gustu! Zwłaszcza miłośnikom ricotty i orzechów, do których należę;) Zapisuję w zeszycie z najlepszymi przepisami i na pewno jeszcze nie raz je zrobię.
Waniliowe tiramisu z ricottą
- 500g sera ricotta
- 250g jogurtu greckiego
- 80g cukru pudru (można więcej)
- 6 łyżek (ok. 60g) mielonych orzechów laskowych
- 2 łyżeczki esencji waniliowej
- ok. 250ml (lepiej na wszelki wypadek więcej)
zimnej mocnej kawy
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- ok. 24 małych podłużnych biszkoptów
(1 opakowanie 200g)
- kakao w proszku do posypania
Zmiksować ricottę z jogurtem.
Dodać esencję waniliową i orzechy i wymieszać.
Wlać kawę o płaskiego naczynia i wymieszać z cynamonem.
Szybko zamoczyć w niej połowę biszkoptów do połowy i ułożyć na dnie naczynia.
Nałożyć połowę ricotty i powtórzyć czynności z resztą składników.
Przykryć naczynie folią i wstawić do lodówki na co najmniej 15 minut.
Przed podaniem posypać kakao.
Przepis pochodzi z książki Gino D'Acampo "Dieta italiana", o której niebawem napiszę na blogu.
Czas przygotowania: 40 minut
Liczba porcji: 8
Kaloryczność jednej porcji: 320 kcal