Waniliowe ciasto z malinami

Waniliowe ciasto z malinami
Zdjęcie - Waniliowe ciasto z malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • Wynik: 60
  • Czas przygotowania: 15minuty
  • Czas gotowania: 45minuty

Robiłam to ciasto w odsłonie z innymi owocami. Maliny to owoce o najwspanialszym zapachu więc sprawdzają się doskonale we wszelkich wypiekach. Tutaj  z wanilią dają mega doznanie zatopione w ucieranym cieście, które chyba wszyscy kochają.

Źródło

Składniki Instrukcje

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i zeskrobać nasionka czubkiem noża – przełożyć do malaksera, dodać cukier i wymieszać, przesypać do miski. Mąkę przesiać, wymieszać w naczyniu z proszkiem do pieczenia i solą. W misie miksera rozetrzeć masło, do miękkości, dodać 1 szklankę cukru z wanilią i utrzeć na jasną, puszystą masę. Dodawać jajka – jedno po drugim, dobrze ubijając po każdym dodaniu. Dodawać mąkę i mleko, na przemian, zaczynając i kończąc na mące i mieszać, ale tylko do połączenia się składników, nie dłużej.

Formę o średnicy 21 – 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rozsmarować połowę ciasta w tortownicy, wyłożyć na nie maliny, zostawiając wolny mały margines na brzegu. Wyłożyć drugą część ciasta na wierzch i delikatnie rozprowadzić, przykrywając maliny.

Piec okolo 45 – 50 minut w temperaturze 180ºC, do tzw. suchego patyczka. Przestudzić w formie około 30 minut, potem wyjąć i wystudzić na kratce. Podawać oprószone cukrem pudrem.

Smacznego:)

Zdjęcie - Waniliowe ciasto z malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów