Waniliowe ciasto z malinami
- Wynik: 60
- Czas przygotowania: 15minuty
- Czas gotowania: 45minuty
Robiłam to ciasto w odsłonie z innymi owocami. Maliny to owoce o najwspanialszym zapachu więc sprawdzają się doskonale we wszelkich wypiekach. Tutaj z wanilią dają mega doznanie zatopione w ucieranym cieście, które chyba wszyscy kochają.
Składniki
- wanilia - 1 laska
- cukier - 1,5 szklanki
- maliny - 2 szklanki
- mąka pszenna - 2 szklanki
- proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- sól - szczypta
- masło - 115 g
- jajka - 2
- mleko - 1/2 szklanki
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i zeskrobać nasionka czubkiem noża – przełożyć do malaksera, dodać cukier i wymieszać, przesypać do miski. Mąkę przesiać, wymieszać w naczyniu z proszkiem do pieczenia i solą. W misie miksera rozetrzeć masło, do miękkości, dodać 1 szklankę cukru z wanilią i utrzeć na jasną, puszystą masę. Dodawać jajka – jedno po drugim, dobrze ubijając po każdym dodaniu. Dodawać mąkę i mleko, na przemian, zaczynając i kończąc na mące i mieszać, ale tylko do połączenia się składników, nie dłużej.
Formę o średnicy 21 – 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rozsmarować połowę ciasta w tortownicy, wyłożyć na nie maliny, zostawiając wolny mały margines na brzegu. Wyłożyć drugą część ciasta na wierzch i delikatnie rozprowadzić, przykrywając maliny.
Piec okolo 45 – 50 minut w temperaturze 180ºC, do tzw. suchego patyczka. Przestudzić w formie około 30 minut, potem wyjąć i wystudzić na kratce. Podawać oprószone cukrem pudrem.
Smacznego:)