Waniliowa babka z sosem śliwkowym
Nawet nie miałam w planach pieczenia klasycznej babki, ale … kupiłam nowe foremki i po prostu musiałam je wypróbować! Gotowe ciasto z niej wyjęte, wyglądało absolutnie uroczo, zupełnie jak wieki donat. Nic, tylko jeść!
Sezon na owoce jednak w pełni, nie mogłam więc oprzeć się i nie dodać śliwkowego akcentu. Lekko kwaskowaty smak owoców doskonale zrównoważył słodycz ciasta.
Babka z tego przepisu i bez sosu byłaby jednak pyszna. Jest naprawdę wilgotna i długo zachowuje świeżość.
Przepis bazuje na oryginale z książki Smitten Kitchen.
Waniliowa babka z sosem śliwkowym Składniki
- ciasto
- mąka pszenna - 1 i 1/2 szklanki
- cukier - 3/4 szklanki
- olej roślinny - 1/2 szklanki
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- soda - 1/4 łyżeczki
- sól - 1/4 łyżeczki
- jogurt grecki - 1/3 szklanki
- cukier waniliowy - 2 łyżeczki
- sos śliwkowy
- śliwki - ok. 15 szt
- cukier dark muscavado - 2 łyżki (lub do smaku)
- cynamon - szczypta
- goździki - szczypta (mielone)
- whiskey - 3 łyżki
- masło - 1 łyżeczka
- mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka
Cukier zmiksuj z jajkami na puszystą masę, dodaj olej i jogurt, dokładnie zmiksuj.
Dodaj cukier waniliowy oraz mąkę wymieszaną z sodą, proszkiem do pieczenia i solą. Połącz.
Ciasto wlej do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką foremki. Piecz ok. 40 minut w temp. 180 oC.
sos:
Śliwki wypestkuj, przekrój na połówki. W garnuszku rozpuść masło, dodaj śliwki, cukier, goździki i cynamon. Zalej whiskey, zagotuj. Dolej ok. 1/2 szklanki wody, gotuj kilka minut (nie za długo, owoce mają być miękkie, ale nie zupełnie rozgotowane). W odrobinie wody rozprowadź mąkę ziemniaczaną, wlej do sosu i dokładnie rozmieszaj. Zagotuj, wyłącz gaz i ostudź. Sos podawaj jako dodatek do ciasta.