Walentynkowe przekąski
W formie „Bruschetty”, to rodzaj włoskiej przekąski zwanej także „antipasto” pochodzącej z Włoch. Jest to chrupiąca grzanka posmarowana oliwą i roztartym czosnkiem podawana w wielu wariantach.
Ja przygotowałam najprostsze wydanie tej smakowitej przekąski, ze świeżymi pomidorami i bazylią oraz z pieczarkami i pietruszką. Idealna walentynkowa przekąska serwowana do wina.
Składniki na bruschette z pomidorami:
- 10 kromek bagietki
- 2 srednie pomidory
- 1 ząbek czosnku
- kilka listków świeżej bazylii
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka sosu chilli
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
Wykonanie:
- Bagietkę pokroić na 10 cienkich kromek.
- Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i zapiec w piekarniku w temp. 200 st. C, przez 10 minut. Gorące grzanki natrzeć naciętą powierzchnią czosnku i skropić oliwą.
- Sos chilli, ocet połączyć z 1 łyżką oliwy, dodać pokrojone drobno pomidory, pokrojoną drobno bazylię, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
- Na ciepłe grzanki położyć przygotowane pomidory.
- Wyłożyć na półmisek i udekorować liskami bazylii i paseczkami żółtego sera lub mozzarelli.
Składniki na bruschette z pieczarkami:
- 10 kromek bagietki
- 200 g pieczarek
- 1 szalotka
- 1/4 szklanki świeżej pietruszki
- sól, pieprz
Wykonanie:
- Przygotowanie chlebków jak wyżej.
- Szalotkę drobno pokroić podsmażyć na oliwie, dodać pokrojone pieczarki i smażyć przez około 3 minuty do zarumienienia.
- Dodać pokrojoną drobno swieżą pietruszkę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
- Tak przygotowane pieczarki położyć na podpieczone wcześniej kromki bagietki.
- Udekorować liskami świeżej pietruszki.
Uwaga !
Chlebki można przygotować bez dodatku czosnku, tylko z oliwą. Do pomidorów można także dodać pokrojone oliwki.
Smacznego !
źródło: z książki „Kuchnia włoska”