Walentynkowe kruche ciasteczka
Walentynki zbliżają się wielkimi krokami,a na blogu kwitnie seria walentynkowych przepisów pełnych miłości.
Zaczęliśmy tydzień temu od pysznego ciasta bez pieczenia, które zrobiło prawdziwą furorę!
Dziś przyszła pora na kruche ciasteczka.
Ponownie wykorzystujemy metalowe wykrawaczki ( w komplecie jest aż 6 różnych wymiarów ) dostępne w sklepie.
Cacao Barry Extra Brute które użyłam do przepisu, to jasne kakao, intensywnie czerwone, bardzo aromatyczne.
Świetne również do pokrycia deserów i rozpylania.
Tworzy warstwę w kolorze miedzi.
Jest teraz na promocji w sklepie!
Produkt nie zawiera cukrów, wypełniaczy czy ulepszaczy, a ponadto jest bogatym źródłem antyoksydantów, witamin, minerałów w tym dużych ilości magnezu i żelaza.
Nawet niewielka ilość wysokiej jakości kakao potrafi nadać unikalny smak deserom czy wykwintnym kuchennym potrawom.
Pastę cukierniczą waniliową już doskonale znacie – to dodatek, którego nie może zabraknąć w mojej kuchni!
SKŁADNIKI:
CIASTO:
* mąka pszenna – 310 g
* cukier puder – 100 g
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
* masło min. 82% – 170 g
* jajko – 1 szt
* pasta cukiernicza waniliowa – 1 płaska łyżeczka
* kakao Cacao Barry Extra Brute – 1 łyżeczka
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Wszystkie składniki oprócz kakao miksujemy lub siekamy na gładkie ciasto.
Dzielimy na 2 równe części, do jednej dodajemy kakao – ponownie blendujemy, by wyszła gładka masa.
Oba ciasta mocno chłodzimy.
Po schłodzeniu wałkujemy na grubość ok. 4 mm.
Za pomocą małego serduszka wycinamy wzorki.
Resztę ciasta zostawiamy tak jak jest – w to miejsce umieszczamy wycięte serduszka zamieniając kolorami.
Delikatnie wałkujemy, by serduszka wkleiły się w pozostałe ciasto.
Wycinamy duże serca.
Pieczemy ok. 10 minut w 175 C na blasze.
Smacznego!