Wafle mleczno-orzechowe
Wafle mleczno-orzechowe to porcja słodkości dla fanów domowych wafelków. Przełożone są one tradycyjną mleczną masą przygotowaną na bazie mleka w proszku oraz masą orzechową przygotowaną na bazie zagęszczonego mleka słodzonego, orzechów i czekolady.
Masę orzechową pierwotnie przygotowałam w celu zrobienia orzechowych pralinek, uznałam jednak, po wykorzystaniu mniej więcej 1/3 masy, że tyle pralinek mi wystarczy. Resztę masy postanowiłam wykorzystać właśnie do przełożenia wafli.
Wyszło pysznie.
Jeżeli będziecie robić tylko te wafle, orzechowej masy będzie więcej, więc możecie przez środek dołożyć jeszcze jedną warstwę. Z pewnością będzie to ładnie wyglądało 🙂
Składniki na wafle mleczno-orzechowe:
Masa mleczna:
- 200 g masła
- 250 ml mleka
- 1/2 szkl. cukru pudru
- 3 szkl. mleka w proszku, pełnego
Masa orzechowa:
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
- 100 g mlecznej czekolady
- 350 g mielonych orzechów
Dodatkowo:
- andruty/wafle
Jak zrobić wafle mleczno-orzechowe?
Masło roztapiamy na malutkim ogniu wraz z mlekiem oraz cukrem pudrem. Gdy składniki się połączą, zdejmujemy z palnika, a po lekkim przestudzeniu, dodajemy przesiane mleko w proszku. Mieszamy.
Jeśli masa wyszła rzadka, odstawiamy ją do zgęstnienia.
Mleko zagęszczone podgrzewamy na bardzo małym ogniu, pilnujemy by się nie przypaliło. Zdejmujemy z palnika i do ciepłego mleka dodajemy połamaną na kostki czekoladę, mieszamy, aż do połączenia. Na sam koniec wsypujemy mielone orzechy, mieszamy.
Przygotowanymi masami przekładamy suche wafle.
U mnie to dwie warstwy masy orzechowej (przypominam, że 1/3 wykorzystałam na orzechowe pralinki), oraz 3 warstwy masy mlecznej.
Gotowe wafle obciążamy grubą deską do krojenia (ja dodatkowo na deskę daję jeszcze dodatkowe obciążenie) i odstawiamy w chłodne miejsce do zastygnięcia, najlepiej na całą noc.
Po schłodzeniu wafle kroimy na mniejsze kawałki.