Wafle kajmakowe
Jest to deser, który w naszym domu był na każde święta od zawsze. Przepis mojej babci. Przywołuje wspomnienia... Przekazywany każdemu, kto raz spróbuje tych wafli - słowo:-) Nie można się im oprzeć.
Uwielbiają je i starzy i najmłodsi:-)
Składniki:
- 1 opakowanie wafli tortowych,
- 500 g śmietany 18% tł,
- 400 g cukru ( w oryginale powinno być tyle samo cukru co śmietany),
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 2-3 łyżeczki kakao.
Przygotowanie: Śmietanę mieszamy w garnku z cukrem i gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia masy. W międzyczasie dodajemy kakao i sok z cytryny (moja babcia sprawdzała gęstość masy wylewając kroplę na talerzyk, przechylała go i jeśli kropla nie spływała - masa była gotowa). Odstawiamy chwilę do ostygnięcia. Masę rozsmarowujemy na waflach. Obciążamy ciężką książką. Odstawiamy, aby zmiękły (około 2 dni). Można przyspieszyć ten proces owijając przełożonego wafla wilgotną bawełnianą ściereczką. Przed podaniem kroić w paski i każdy pasek porcjować w romby.