Uszka z grzybami
Uszka z grzybami.
Uszka z grzybami
Najlepszy przepis na pyszne, mięciutkie uszka z grzybami, które rozpływają się w ustach. Uszka są naprawdę proste do zrobienia. Grzyby wystarczy ugotować, podsmażyć cebulę i wszystko razem zmielić w maszynce do mięsa lub blenderem. Uszka z grzybami to tradycyjny dodatek do wigilijnego barszczu czerwonego
- uszka z farszem grzybowym z suszonych borowików
- dobrze doprawione nadzienie i rozpływające się w ustach, delikatne ciasto pierogowe
- zobacz jak przechowywać i mrozić pierogi
Uszka z grzybami
Farsz do uszek z grzybami można także przygotować z suszonych podgrzybków, a także ze świeżych grzybów np. pieczarek. Świeży grzyby należy podsmażyć z cebulą i odparować nadmiar wody. Wszystko razem zmielić i doprawić do smaku.
Oto składniki i przyprawy na uszka z grzybami:
Na farsz grzybowy do uszek:- około 80g suszonych grzybów leśnych
- 2 posiekane cebule
- 1-2 listki laurowe
- po 2 ziarenka ziela angielskiego oraz pieprzu
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki masła lub oliwy
- 270g mąki pszennej
- około 150g ciepłego mleka i wody (pół na pół)
- 1 małe jajko (opcjonalnie)
- szczypta soli
Ciasto na pierogi łatwo jest zrobić "na oko". Dokładny przepis nie jest tu ważny - jeżeli ciasto jest za twarde trzeba dolać wody lub mleka, jeśli zbyt mokre - dosypać mąki. Po przygotowaniu ciasta, przykrywam je większą miseczką i odstawiam na około 10 minut. Ciasto pierogowe staje się elastyczne, odpowiednio miękkie i łatwo się wałkuje. Do ciasta można dodać również 2 łyżeczki oliwy - efekt będzie podobny.
Uszka z grzybami przepis
Oto przepis na uszka z grzybami do barszczu wigilijnego
Krok 1.
- Suszone grzyby starannie umyć (jeżeli trafiły nam się opiaszczone grzybki, to namoczyć je wcześniej w chłodnej wodzie przez kilka godzin. W tym czasie piasek opadnie na dno naczynia).
- Oczyszczone grzyby włożyć do garnka razem z zielem angielskim, ziarenkami pieprzu i listkiem laurowym, zalać wodą, ugotować do miękkości i odcedzić.
- W tym czasie podsmażyć na maśle posiekaną cebulkę, dodać odcedzone i ugotowane grzyby i wszystko razem jeszcze przesmażyć kilka minut.
- Grzyby wraz z cebulą zmielić w maszynce do mielenia mięsa lub blenderem. Doprawić do smaku solą oraz mielonym pieprzem.
- Z podanych składników na ciasto pierogowe zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Uformować w kulę, przykryć miseczką i odstawić na około 10 minut.
- Lepienie uszek: ciasto na pierogi bardzo cienko rozwałkować i pokroić na kwadraty o boku około 3cm (można też wykrawać kółeczka np. literatką). Farsz grzybowy włożyć do woreczka foliowego, odciąć jeden róg, następnie nakładać porcje farszu wyciskając go z woreczka. Farsz można także nakładać łyżeczką. Zalepić uszka i układać na oprószonej mąką stolnicy, przykryć czystą ściereczką, żeby ciasto nie obsychało.
- Gotowanie uszek z grzybami: w dużym garnku zagotować wodę, posolić. Uszka z grzybami gotujemy w niewielkich porcjach przez około 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane uszka, łyżką cedzakową ostrożnie wyjmować z wody.
Przygotowane uszka można mrozić surowe lub ugotowane. Surowe uszka układam na deseczce posypanej sporą ilością mąki, tak aby nie stykały się ze sobą i wkładam do zamrażarki. Po kilku godzinach, dobrze zamrożone uszka przekładam do woreczka. Gotuję je tak samo jak surowe uszka, wrzucając je od razu na wrzącą wodę w niedużych porcjach, aby temperatura wody mocno się nie obniżyła. Mrożenie ugotowanych uszek jest bezpieczniejsze, ale to też trochę więcej pracy - trzeba je dwa razy gotować ;)
Mam nadzieję, że przepis na uszka wigilijne spodoba się Tobie i Twoim bliskim :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :)
Oto top 8 najlepszych przepisów na Święta, które mogą Ci się spodobać:
- Przepis na świąteczny bigos z kiszonej kapusty
- Śledzie po kaszubsku
- Karp smażony
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Kapuśniak wigilijny postny
- Świąteczny pasztet pieczony
- Śledzie w sosie curry
- Makowiec drożdżowy
Przepis zaktualizowany.