Uszka z grzybami
Lubicie uszka z grzybami? Ja uwielbiam i w końcu je zrobiłam.:) Były pyszne i wybornie smakowały z barszczem czerwonym z kiszonych buraków, który też robiłam pierwszy raz. Szkoda, że nie uwieczniłam go na zdjęciach. Jednak może wpiszę kiedyś przepis, z jakiego korzystałam, bo na pewno zrobię barszcz ponownie. Wracając do uszek, bardzo je polecam, nie tylko do barszczyku.
Przepis na uszka z grzybami z bloga Dorota Smakuje.
Składniki na ciasto:
*pół kg mąki
*szczypta soli
*łyżka oleju
*woda
Składniki na farsz:
*15-20 dag suszonych grzybów
*3 cebule
*olej
*sól
*pieprz
Wykonanie:
Suszone grzyby zalewać wodą i zostawić na noc. Następnego dnia gotować je w wodzie, w której się moczyły, ostudzić, odcedzić i posiekać drobno.
Cebulę pokroić w drobna kosteczkę i zeszklić na oleju. Do miękkiej cebuli dodać grzyby, doprawić do smaku i dusić chwilę, podlewając w razie czego wywarem grzybowym z gotowania.
Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić wgłębienie, dodać sporą szczyptę soli, olej i niewielką ilość wody.
Składniki mieszać i wyrabiać ciasto. W trakcie wyrabiania dolewać wody (ciasto musi być dość gęste, zwarte i elastyczne i nie lepić się za bardzo).
Gotowe ciasto wałkować cienko i szklaneczką wycinać kółeczka. Na każde kółeczko kłaść niewielką ilość farszu, zawijać jak pierożki, a potem oba końce łączymy.
Gotować w osolonym wrzątku 2-3 min od wypłynięcia.
Smacznego :)