Ule orzechowe z nutellą

Ule orzechowe z nutellą

Cieszyńskie ciasteczka bez pieczenia to zdecydowanie świąteczny HIT w moim domu.

Jednymi z moich ulubionych ciasteczek są ULE. Na blogu są już dwie wersje na te ciasteczka, a dziś chciałabym Wam przedstawić kolejną, chyba najsłodszą 😉 Ule z mielonych herbatników oraz orzechów z nadzieniem ze słodkiej nutelli. Słodko, ale jakże pysznie 🙂

Zdjęcie - Ule orzechowe z nutellą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na ule orzechowe z nutellą:

  • 120 g herbatników
  • 110 g mielonych orzechów (włoskie lub laskowe)
  • 40 g cukru pudru
  • 70 g masła
  • 3-4 łyżki mleka

Dodatkowo:

  • około 3 łyżki nutelli
  • 1 cienki wafel tortowy (od Cukry Nyskie) lub oblaty czy opłatki

 

JAk wykonać ule orzechowe z nutellą?

Masło roztapiamy na małym ogniu.

Herbatniki mielimy na piach, mieszamy z orzechami, cukrem pudrem, roztopionym masłem oraz mlekiem (zamiast 1-2 łyżek mleka można dodać rum). Mieszamy do połączenia.

Gotową masę odstawiamy na około 30 minut (w temp. pokojowej) i dopiero po tym czasie zaczynamy formowanie ciasteczek.

Foremkę do uli (link afiliacyjny do Ceneo.pl) oprószamy cukrem pudrem, wypełniamy porcją ciasta, robimy wgłębienie na nadzienie i delikatnie wyjmujemy z formy. Rozkładamy na wyłożonej papierem desce. Odstawiamy do lekkiego przesuszenia. Następnie środek wypełniamy dowolnym nadzieniem – u mnie to odrobina nutelli (nakładam ją do rękawa cukierniczego i odcinam końcówkę, tym sposobem w łatwy i czysty sposób wypełniam ule). Spód zakrywamy wykrojonym z wafla kółeczkiem.

Przechowujemy w chłodnym miejscu.

Zdjęcie - Ule orzechowe z nutellą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ule orzechowe z nutellą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ule orzechowe z nutellą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów