Udka pieczone w ziołach
- Wynik: 115
- Czas przygotowania: 15 minut
- Czas gotowania: 1h 40 min
Te "pospolite" udka robię kiedy nie mam pomysłu na obiad. Jest to tak zwana wersja czysta czyli bez żadnego sosu. Dlatego musi być dużo ziół, najlepiej tymianku i rozmarynu oraz czosnku. No i oczywiście mielonej papryki, jako że jestem z tych spicolubnych. Udka zawsze marynuję na noc, i trzymam w lodówce a następnego dnia wstawiam do piekarnika. 10 minut przygotowań i praktycznie obiad robi się sam.
Składniki
- udka z kurczaka - 6 szt.
- tymianek suszony - 2 łyżeczki
- rozmaryn suszony - 2 łyżeczki
- mielona papryka - 2 łyżeczki
- sól - 1 łyżeczka
- czosnek - 6 ząbków
- oliwa
Instrukcje
Udka umyć, osuszyć, podzielić na pół. Wszystkie przyprawy i zioła wymieszać. Czosnek obrać i przepuścić przez praskę. Każde udko natrzeć ziołami i czosnkiem i ułożyć w brytfance. Skropić oliwą i wstawić do lodówki, na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Następnego dnia wyjąć udka na ok. 2 godziny przed pieczeniem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i wstawić udka. Piec pod przykryciem ok. 1.15 min., następnie odkryć i jeszcze piec około 20-25 min, aż się zrumienią.
Smacznego:)