Udka pieczone w ziołach

Udka pieczone w ziołach

Zdjęcie - Udka pieczone w ziołach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

  • Wynik: 115
  • Czas przygotowania: 15 minut
  • Czas gotowania: 1h 40 min

 

Te "pospolite" udka robię kiedy nie mam pomysłu na obiad. Jest to tak zwana wersja czysta czyli bez żadnego sosu. Dlatego musi być dużo ziół, najlepiej tymianku i rozmarynu oraz czosnku.  No i oczywiście mielonej papryki, jako że jestem z tych spicolubnych. Udka zawsze marynuję na noc, i trzymam w lodówce a następnego dnia wstawiam do piekarnika. 10 minut przygotowań  i praktycznie obiad robi się sam.

Składniki

Instrukcje

Udka umyć, osuszyć, podzielić na pół. Wszystkie przyprawy i zioła wymieszać. Czosnek obrać i przepuścić przez praskę. Każde udko natrzeć ziołami i czosnkiem i ułożyć w brytfance. Skropić oliwą i wstawić do lodówki, na kilka godzin a najlepiej na całą noc.  Następnego dnia wyjąć udka na ok. 2 godziny przed pieczeniem. Piekarnik nagrzać do  180 stopni i wstawić udka. Piec pod przykryciem ok. 1.15 min., następnie odkryć i jeszcze piec około 20-25 min, aż się zrumienią.

Smacznego:)

Zdjęcie - Udka pieczone w ziołach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów