Udka gęsie duszone w karmelu

Udka gęsie duszone w karmelu

Dziś kolejny przepis z magazynu Kuchnia, który jak tylko go zobaczyłam to wiedziałam, że muszę go zrobić. Rozpływające się w ustach gęsie udka duszone w słodkim sosie pomarańczowo-karmelowym są absolutnie przepyszne! Co więcej, są też bardzo łatwe i przyjemne w przygotowaniu bo całą robotę robi piekarnik, a w tym czasie można przygotować dodatki do togo pysznego mięsa. Zapraszam!

Zdjęcie - Udka gęsie duszone w karmelu / Goose legs braised with caramel sauce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Scroll down for recipe in English

Udka gęsie duszone w karmelu

(4 porcje)

Składniki:

  • 4 uda gęsie
  • sól i pieprz
  • 1 główka czosnku, obrane, 1 ząbek przeciśnięty przez praskę, reszta pozostawiona w całości
  • 6 gałązek tymianku
  • sok wyciśnięty z 4 pomarańczy
  • 50 g brązowego cukru

Przygotowanie:

  1. Natrzyj udka porządnie solą, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku i połową tymianku i włóż do lodówki na minimum 12 godzin.
  2. Rozgrzej dużą patelnię na małym ogniu, zetrzyj z udek nadmiar przypraw i obsmaż z każdej strony do ładnego zarumienienia i przełóż do większego naczynia żaroodpornego.
  3. Do wytopionego tłuszczu w patelni wsyp cukier i podgrzewaj aż cukier się rozpuści i nabierze karmelowego koloru. Dodaj resztę czosnku, tymianek i sok z pomarańczy, dokładnie wymieszaj aż składniki się połączą i zalej powstałym sosem udka w naczyniu żaroodpornym.
  4. Włącz piekarnik i ustaw go na 160 oC. Przykryj naczynie z udkami szczelnie folią aluminiową (matową stroną do góry) i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 2 godziny, w połowie pieczenia odwróć udka na drugą stronę.
  5. Po wyjęciu z piekarnika przełóż udka na talerz, zlej nadmiar tłuszczu z sosu i przelej go do patelni. Gotuj sos aż zgęstnieje, dopraw do smaku jeżeli to konieczne.
  6. Podawaj udka polane sosem wraz z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

Zdjęcie - Udka gęsie duszone w karmelu / Goose legs braised with caramel sauce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Goose legs braised with caramel sauce

(4 servings)

Ingredients:

  • 4 goose legs
  • salt and pepper
  • 1 garlic head, peeled, 1 clove minced, the rest cloves left whole
  • 6 sprigs of thyme
  • juice from 4 oranges
  • 50 g brown sugar

Preparation:

  1. Rub the legs with salt, minced garic and half of the thyme and place in the fridge for at least 12 hours.
  2. Preheat large pan over low heat, wipe off the excess spices form goose legs and cook slowly until lightly browned on both sides, and transfer to baking dish.
  3. Add the sugar to the pan and cook until sugar dissolves and starting to brown. Add the remaining garlic cloves, thyme and orange juice, mix until combined, pour sauce over goose legs and cover with aluminium foil (matt side up).
  4. Preheat the oven to 160 ° C. Place baking dish in the oven and bake for 2 hours turning legs once in the middle of braising.
  5. Remove goose legs from the oven and transfer onto the plate, drain excess fat from the sauce and transfer into the pan. Boil the sauce until reduced and season with salt and pepper to taste if necessary.
  6. Serve goose legs with prepared sauce and favorite sides.

Enjoy!

Zdjęcie - Udka gęsie duszone w karmelu / Goose legs braised with caramel sauce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów