Ucierane czekoladowe z morelami
- SKŁADNIKI:
- ( tortownica 20 cm )
- * margaryna - 250 g
- * cukier - 1 szkl
- * mąka - 2 szkl
- * kakao - 3 łyżki
- * jajko - 4 szt
- * proszek - 2 łyżeczki
- * mleko - 3 łyżki
- * morele - 200 g
Delikatne , puszyste ciasto czekoladowe pełne soczystych moreli , opruszone cukrem pudrem – czyż nie cieknie ślinka na samą myśl?!
Dziś mam dla Was przepis na właśnie takie ciasto!
Robi się je błyskawicznie , jak to wszystkie ucierane ciasta … i tak samo błyskawicznie znika!
Jeśli nie mamy moreli , śmiało możemy użyć brzoskwiń ( nawet tych z puszki! ) – wyjdzie równie rewelacyjne!
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Miękką margarynę ucieramy z cukrem i jajkami.
Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao.
Dokładnie miksujemy , pod koniec dodając mleko.
Utarte wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie posmarowanej odrobiną oleju.
Układamy umyte i pokrojone na połówki ( lub paski ) morele.
Pieczemy ok. 50 minut w 180C.
Zostawiamy chwilę do przestudzenia.
Posypujemy cukrem pudrem!
Gotowe!