Ucierane ciasto z żurawiną
Mamy sezon na świeżą żurawinę. Przyznać jednak muszę, że dopiero od tego roku gości ona u mnie w kuchni. I to błąd ! Bo żurawina nie dość, że pięknie wygląda, sprawdza się także w wielu wypiekach i daniach, zarówno tych słodkich i słonych.
Robiłam już ciasteczka owsiane z żurawiną. Teraz przyszłą kolej na ciasto, a w planach ... coś jeszcze !
Ciasto jest łatwe i szybkie w przygotowaniu. Frosting, czyli polewę na cieście możecie pominąć, nie jest on konieczny.
Ciasto jest wilgotne i aromatyczne. Wilgoć zawdzięcza dodatkowi serka macarpone, a aromat świeżej, kwaskowatej żurawinie.
Składniki:
Frosting:
Wykonanie:
Miękkie masło w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem.
Do masy maślanej dodawać nie przerywając ucierania, po jednym jajku.
Następnie, nadal ucierając dodać serek mascarpone - miksować do połączenia składników.
Wlać śmietankę, całość ubić na puszystą masę.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Czekoladę posiekać, część żurawiny pokroić.
Do masy maślanej dodać mąkę - połączyć składniki.
Na koniec wsypać czekoladę i żurawinę i delikatnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w 170 stopniach C przez 50-55 minut.
Upieczone ciasto wyjąć ostrożnie z formy i ostudzić na kratce.
Przygotować frosting do polania ciasta.
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną masę. Do puszystej masy dodawać porcjami serek. Ubijać do połączenia składników.
Frosting wyłożyć na ciasto. Ewentualnie wierzch ciasta udekorować owocami żurawiny.
Ciasto z frostingiem schodzić w lodówce, by krem stężał
Smacznego !
Robiłam już ciasteczka owsiane z żurawiną. Teraz przyszłą kolej na ciasto, a w planach ... coś jeszcze !
Ciasto jest łatwe i szybkie w przygotowaniu. Frosting, czyli polewę na cieście możecie pominąć, nie jest on konieczny.
Ciasto jest wilgotne i aromatyczne. Wilgoć zawdzięcza dodatkowi serka macarpone, a aromat świeżej, kwaskowatej żurawinie.
Składniki:
- 220 g mąki pszennej
- 200 g cukru
- 120 g miękkiego masła
- 120 g serka mascarpone
- 120 ml śmietanki 30%
- 3 jajka
- 100 g świeżej żurawiny
- 70 g białej czekolady
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Frosting:
- 70 g serka śmietankowego
- 30 g masła w temperaturze pokojowej
- 100 g cukru pudru
Wykonanie:
Miękkie masło w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem.
Do masy maślanej dodawać nie przerywając ucierania, po jednym jajku.
Następnie, nadal ucierając dodać serek mascarpone - miksować do połączenia składników.
Wlać śmietankę, całość ubić na puszystą masę.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Czekoladę posiekać, część żurawiny pokroić.
Do masy maślanej dodać mąkę - połączyć składniki.
Na koniec wsypać czekoladę i żurawinę i delikatnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w 170 stopniach C przez 50-55 minut.
Upieczone ciasto wyjąć ostrożnie z formy i ostudzić na kratce.
Przygotować frosting do polania ciasta.
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną masę. Do puszystej masy dodawać porcjami serek. Ubijać do połączenia składników.
Frosting wyłożyć na ciasto. Ewentualnie wierzch ciasta udekorować owocami żurawiny.
Ciasto z frostingiem schodzić w lodówce, by krem stężał
Smacznego !