Tzatziki i grzanki z cukinią
Skoro obiecałam przepisy w greckim klimacie, powinnam zacząć od absolutnej podstawy, bo tzatziki w Polsce znają chyba wszyscy, prawda?
Jogurtowy sos z dodatkiem świeżych ogórków, w oryginale naprawdę gęsty, orzeźwiający, o tyko delikatnym aromacie czosnku. Idealny dodatek do wszelkich grillowanych mięs, dla mnie świetny nawet do zwykłej bagietki. Tzatziki to tyko kilka składników, warto zadbać więc, by były dobrej jakości. Idealny jogurt do tego sosu to ten grecki, z owczego mleka.
Dzisiejsza propozycja w lekkiej wersji vege, z dodatkiem cukinii i chrupiących grzanek. W sam raz na przekąskę w upalny dzień!
Tzatziki i grzanki z cukinią Składniki- cukinia - 1 szt
- oliwa - 2 łyżki
- sos balsamiczny - ok. 1 łyżki
- sól, pieprz - do smaku
- bagietka - na grzanki
- sos
- jogurt grecki - 200 g
- ogórek - 1 szt, gruntowy
- czosnek - 1 ząbek
- oliwa - 3 łyżki
- sok z cytryny - 1 łyżeczka
- koperek - 2 łyżki, siekany
- sol, pieprz - do smaku
Sos:
Ogórek zetrzyj (ze skórką) na dużych oczkach tarki. Możesz lekko odcisnąć z niego nadmiar płynu. Połącz z rozdrobnionym ząbkiem czosnku, koperkiem, oliwą i sokiem z cytryny. Przypraw do smaku, przed podaniem schłódź przez godzinę w lodówce, aby smaki się połączyły. Skrop oliwą.
Cukinię pokrój w cienkie wstążki, skrop oliwą i usmaż na patelni grillowej. Dopraw solą i pieprzem. Przygotuj grzanki. Jeszcze ciepłe pieczywo pokryj warstwą sosu tzatziki, na wierzchu ułóż cukinię, skrop sosem balsamicznym. Porcje możesz ozdobić listkami świeżego oregano.