Tureckie ciasto jogurtowe

To tureckie ciasto jogurtowe wpadło mi kiedyś w oko podczas lektury New York Timesa. Od razu zachwyciła mnie jego prostota – raptem pięć składników i to takich, które zwykle każdy ma w domu oraz delikatna konsystencja, przypominająca na pierwszy rzut oka uwielbiany przez wszystkich sernik baskijski. Sama autorka – Claudia Roden tak napisała o tym wypieku: „To tureckie ciasto jogurtowe jest niczym lekki, puszysty, świeży sernik”. No cóż, mogę tylko przyznać jej rację, chociaż mi osobiście przypomina jeszcze konsystencją hiszpański flan albo pieczonego naleśnika dutch baby.
Bazą ciasta jest oczywiście jogurt. Powinien być to gęsty tłusty jogurt typu greckiego. Ponadto jajka, trochę cukru, odrobina mąki i starta skórka cytrynowa, która nada ciastu przyjemnej świeżości. Zamiast cytryny można również użyć również skórek otartych z pomarańczy lub limonek albo ziarenek z laski wanilii czy też mielonego cynamonu – będą równie dobrze pasować. Sam przepis jest bardzo prosty – wystarczy ubić osobno białka oraz żółtka z cukrem i połączyć delikatnie z resztą składników, a następnie upiec. Ciasto jest dość rzadkie, ale piana z białek powoduje, że ładnie rośnie. Od razu po wyjęciu z pieca będzie dość wysokie, niestety z czasem opada.
Finalnie tureckie ciasto jogurtowe można posypać cukrem pudrem, czy też ozdobić świeżymi owocami albo konfiturą. Chociaż nawet bez dodatków smakuje wyśmienicie. Jest delikatne, puszyste, a jego słodycz idealnie przełamuje aromat skórki cytrynowej. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. To idealna propozycja dla tych, którzy szukają szybkich i nieskomplikowanych wypieków. Gorąco polecam! 😉
PS. W wersji fit cukier można z powodzeniem zastąpić ksylitolem lub erytrytolem. W wersji bezglutenowej możecie również mąkę pszenną zastąpić skrobią. Wprawdzie wtedy ciasto będzie miało bardziej budyniową konsystencję, ale też będzie świetnie smakować.
Tureckie ciasto jogurtowe Ilość porcji: 8 Czas przygotowania: 10 minut Czas gotowania: 45 minut 45 minut
Składniki na tureckie ciasto jogurtowe:
- 400 g jogurtu greckiego
- 4 duże jajka (rozmiar L)
- 100 g cukru (można zastąpić ksylitolem lub erytrytolem)
- skórka z 1 cytryny (można dodać zamiast wanilię, skórkę pomarańczową czy cynamon)
- 50 g mąki pszennej (można użyć także skrobi w wersji bezglutenowej)
- szczypta soli
- odrobina masła do posmarowania formy
- cukier puder do oprószenia ciasta
Jak przygotować tureckie ciasto jogurtowe?
(Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej).
- Białka oddziel od żółtek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- Żółtka ubij z cukrem na kogel-mogel.
- Następnie dodaj jogurt oraz otartą skórkę z cytryny i zmiksuj do połączenia.
- Do masy dodaj mąkę i ponownie krótko zmiksuj.
- Do ciasta dodaj białka w dwóch turach, mieszając całość delikatnie szpatułką.
- Przygotuj tortownicę o średnicy ok. 20 cm. Spód pokryj papierem do pieczenia, a boki posmaruj odrobiną masła.
- Wlej ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 45 minut. Następnie odstaw do przestudzenia i posyp cukrem pudrem.
Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis?Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square
*Przepis opracowany na podstawie Claudia Roden’s Mediterranean: Treasured Recipes from a Lifetime of Travel.