Truskawkowe ptasie mleczko

Ptasie mleczko to był od zawsze mój ulubiony deser. Lekki jak chmurka, delikatny i wprost rozpływający się w ustach. Moja babcia zawsze przygotowała mi je z okazji urodzin lub Dnia Dziecka. Obowiązkowo z galaretką truskawkową i świeżymi owocami na wierzchu. Ptasie mleczko robi się wyjątkowo prosto — wystarczy ubić schłodzone skondensowane mleko i wymieszać je z tężejącą galaretką, do której ja dodałem również purée ze świeżych truskawek, ale nie jest to koniecznie. W sezonie jednak byłoby grzechem z tego nie skorzystać. Deser można podać zarówno w pucharkach, jak i w tortownicy. Jeżeli wolicie wersję w formie ciasta, to polecam upiec cieniutką warstwę biszkoptu, dzięki któremu ptasie mleczko łatwiej się kroi na porcje i ładniej się prezentuje. To świetny pomysł na deser na lato. 😉

Zdjęcie - Truskawkowe ptasie mleczko - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Truskawkowe ptasie mleczko Łukasz
Ptasie mleczko to był od zawsze mój ulubiony deser. Lekki jak chmurka, delikatny i wprost rozpływający się w ustach. Moja babcia zawsze… Przepisy przepisy, food2 kuchnia autorska

Ilość porcji: 12 Czas przygotowania: 45 minut Czas gotowania: 30 minut 30 minut
Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0/5 ( 1 zagłosowano )

SKŁADNIKI

Biszkopt (opcjonalnie):

  • biszkopt z 2 jajek z przepisu na biszkopt idealny

 

Ptasie mleczko:

  • 500 ml niesłodzonego mleka skondensowanego (schłodzonego)
  • 2 galaretki (na 500 ml wody każda)
  • 1 szklanka purée z truskawek (z ok. 300 g owoców)*
  • 1 szklanka wrzątku

 

Galaretka:

  • 1 galaretka (na 500 ml wody)
  • garść truskawek do dekoracji
  • 400 ml wrzątku

PRZYGOTOWANIE

Biszkopt

  1. Upiecz biszkopt z 2 jajek (reszta składników proporcjonalnie) w tortownicy o średnicy 23 cm pokrytej od spodu papierem do pieczenia według przepisu na biszkopt idealny.  Uwaga: taki cienki biszkopt należy piec krócej niż w przepisie (około 20 minut).
  2. Biszkopt odstaw do przestudzenia i nasącz wodą z odrobiną cukru i soku z cytryny.

 

Ptasie mleczko

  1. Obie galaretki rozprowadź we wrzątku. Kolejno dodaj purée z truskawek i dokładnie wymieszaj. Odstaw do wystudzenia, a następnie wstaw do lodówki na 15-20 minut.
  2. Gdy galaretka zacznie tężeć, ubij schłodzone mleko skondensowane na gęstą pianę. Kolejno wlewaj powoli tężejącą galaretkę, nie przerywając miksowania.
  3. Gotowe ptasie mleczko wlej do tortownicy i wyrównaj. Wstaw do lodówki na godzinę, aby stężało.

 

Galaretka

  1. Galaretkę rozprowadź we wrzątku i odstaw do wystudzenia.
  2. Truskawki pokrój na plastry i ułóż na stężałym ptasim mleczku. Zalej galaretką i wstaw do lodówki na kolejną godzinę do stężenia.

UWAGI

*Poza sezonem na truskawki do galaretki dodaj 500 ml wody.

Przepisy z tych kategorii

Torcik z masą śmietanową i truskawkami

Torcik z masą śmietanową i tru…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Truskawkowa pianka na języczkach
1

Truskawkowa pianka na języczka…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Ciasto marchewkowe z truskawkami
3

Ciasto marchewkowe z truskawka…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto na jogurtach greckich bez pieczenia z truskawkami i borówkami
2

Ciasto na jogurtach greckich b…

Beti Beti
kruche babeczki

Kopiec kreta z truskawkami (bez pieczenia)
5

Kopiec kreta z truskawkami (be…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Truskawkowy 3 Bit
2

Truskawkowy 3 Bit

mapik27 mapik27
Świat Ciasta