Trufle rumowe z orzechami
„Muszę się przyznać, że zakochałam się w tych małych słodkościach. To już piąte trufelki, które robię w ramach kończącej się dziś akcji „Pralinki, trufelki, czekoladki”. Na pewno jednak nie poprzestanę na tym. W Wielkim Poście postanowiłam zrzucić parę kilo, które mi przybyło po karnawałowej rozpuście, więc na razie muszę przystopować, ale na święta pewnie coś przygotuję. Z wszystkich tu prezentowanych, mnie najbardziej smakowały cappuccino i pomarańczowe, mężowi żurawinowe a chłopcy zdecydowanie wybrali piernikowe. Dzisiejszych z powodu dodatku rumu nie próbowali. Poza tym i tak nie przepadają za prażonymi orzechami. My natomiast lubimy oba te składniki, więc cała porcja mogła by być dla nas, ale nie jesteśmy łakomczuchami i podzieliliśmy się z rodzinką.”
Trufle rumowe z orzechami
Składniki na 30 sztuk:
150g mlecznej czekolady
50g gorzkiej czekolady o zaw. kakao 60%
100g drobno posiekanych orzechów laskowych
125ml śmietanki o zaw. tłuszczu 30%
30g masła
50g startych biszkoptów
2 łyżki stołowe rumu
Dodatkowo
50g drobno posiekanych i uprażonych orzechów laskowych do obtoczenia trufli
30szt papierowych foremek do pralinek
Zagotować w rondelku śmietankę z masłem. Zestawić z ognia. Dodać połamaną na kawałki czekoladę gorzką oraz mleczną. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Wsypać do masy zmielone orzechy i starte biszkopty. Wlać rum i całość dokładni wymieszać. Przestudzić do temp. pokojowej, a następnie wstawić na 3-4 godziny do lodówki, żeby masa stwardniała.
Łyżeczką wykrawać z masy kawałki wielkości małego orzecha włoskiego. Toczyć je między dłońmi, aż przybiorą kształt kulek. Odkładać na arkusz papieru do pieczenia. Dłonie często chłodzić zimną wodą, żeby masa się nie rozpuszczała.
Uprażone na suchej patelni orzechy wsypać do małej miseczki i obtaczać w nich kulki, lekko poruszając miseczką. Gotowe układać w specjalnych papierowych papilotkach przeznaczonych do pralinek. Przechowywać w chłodnym miejscu do dwóch tygodni.