Trufle piernikowe
„Są to moje pierwsze samodzielnie zrobione trufle, a zawdzięczam je karto_flanej i jej akcji, która zmobilizowała mnie do ich zrobienia, za co jestem jej ogromnie wdzięczna. Tak mi się to spodobało, że na pewno jeszcze coś przygotuję. Wykorzystałam do nich gorzką i mleczną czekoladę oraz oczywiście poświąteczne pierniczki. Jeśli ktoś woli mniej słodkie może użyć wyłącznie gorzkiej czekolady. Ja właśnie takie gorzkie z dużą ilością kakao lubię najbardziej, ale z uwagi na dzieci muszę iść czasem na pewne ustępstwa. Jeżeli będziemy robić wersję wyłącznie dla dorosłych, można też dodać do masy trochę rumu, który nada im jeszcze bardziej wyrazistego smaku”.
Trufle piernikowe
Składniki na 25 szt.
125ml śmietanki o zaw. tłuszczu 30%
100g gorzkiej czekolady o zaw. kakao 60%
100g mlecznej czekolady
30g masła
150g pierniczków bez lukru
Ponadto
1 czubata łyżka kakao do obtoczenia trufli 25 szt. papierowych foremek do pralinek
Zagotować w rondlu śmietanę z masłem. Zestawić z ognia. Czekoladę gorzką oraz mleczną połamać na kawałki. Dodać do śmietany i stale mieszając rozpuścić w śmietanie.
Pierniczki rozdrobnić w malakserze i dodać do masy. Całość przestudzić do temp. pokojowej, a następnie wstawić na godzinę do lodówki, żeby masa stwardniała.
Łyżeczką wykrawać z masy kawałki wielkości orzecha włoskiego. Toczyć je między dłońmi, aż przybiorą kształt kulek. Odkładać na arkusz papieru do pieczenia. Dłonie często chłodzić zimną wodą, żeby masa się nie rozpuszczała.
Do małej miseczki wsypać kakao i obtaczać w nim kulki, lekko poruszając miseczką. Gotowe układać w specjalnych papierowych papilotkach przeznaczonych do pralinek. Przechowywać w chłodnym miejscu do tygodnia.
Przepis dodaję do akcji "Pralinki, trufelki, czekoladki