Trufle czekoladowe z marcepanem

Trufle czekoladowe z marcepanem

Zdjęcie - Trufle czekoladowe z marcepanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami  Zdjęcie - Trufle czekoladowe z marcepanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 120 g serka mascarpone
  • 10 g cukru pudru
  • 100 g masy marcepanowej
  • 10 g ciemnego kakao
  • 15 ml Oleju Oliwier

Przygotowanie

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, a następnie studzimy do temperatury pokojowej.

 

Mascarpone lekko ubijamy z cukrem pudrem. Dodajemy roztopioną czekoladę i mieszamy delikatnie do połączenia się składników.

 

Na koniec dodajemy Oliwiera i mieszamy.

 

Przygotowaną masę wstawiamy do lodówki na 1 godzinę lub do chwili aż masa stężeje na tyle, żeby dało się formować trufle.

 

Z masy marcepanowej formujemy około 15 kuleczek o średnicy około 1 cm. Nabieramy po porcji masy czekoladowej i obtaczamy nią marcepan.

 

Uformowane trufle schładzamy przez 1h do całkowitego stężenia.

Obtaczamy ciemnym kakao lub posypką.

 

Przepis przygotowała autorka bloga www.osmykolorteczy.pl

Kategorie przepisów