Trufle czekoladowe z marcepanem
Składniki
- 150 g gorzkiej czekolady
- 120 g serka mascarpone
- 10 g cukru pudru
- 100 g masy marcepanowej
- 10 g ciemnego kakao
- 15 ml Oleju Oliwier
Przygotowanie
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, a następnie studzimy do temperatury pokojowej.
Mascarpone lekko ubijamy z cukrem pudrem. Dodajemy roztopioną czekoladę i mieszamy delikatnie do połączenia się składników.
Na koniec dodajemy Oliwiera i mieszamy.
Przygotowaną masę wstawiamy do lodówki na 1 godzinę lub do chwili aż masa stężeje na tyle, żeby dało się formować trufle.
Z masy marcepanowej formujemy około 15 kuleczek o średnicy około 1 cm. Nabieramy po porcji masy czekoladowej i obtaczamy nią marcepan.
Uformowane trufle schładzamy przez 1h do całkowitego stężenia.
Obtaczamy ciemnym kakao lub posypką.
Przepis przygotowała autorka bloga www.osmykolorteczy.pl