„Trójkolorowy” siostry Anastazji
Seromak orzechowy to ciasto składające się z warstwy makowej, serowej oraz orzechowej. Idealne np na Święta, gdy nie możemy się zdecydować czy upiec makowiec, sernik czy ciasto z orzechami 🙂 W tym wypadku mamy pyszne 3w1, taki seromakowiec orzechowy.
Ciasto nie jest trudne do przygotowania, choć jest nieco pracochłonne (głównie jeśli chodzi o zmywanie). Proponowałabym przygotowania rozpocząć od wyjęcia z lodówki masła i twarogu oraz namoczenia maku. Należy pamiętać, by za każdym razem dobrze umyć i przede wszystkim osuszyć naczynie do ubijania białek – w przeciwnym razie nie ubiją się one na sztywno.
Każdą część ciasta przygotowuje się w podobny sposób. W jednym naczyniu miksujemy wymienione składniki, a w drugim ubijamy na sztywno białka, a następnie łączymy obie masy za pomocą szpatułki.
Mi masa serowa wyszła dosyć gęsta i część makowa rozeszła się bardziej na boki, ale w niczym to nie przeszkadzało.
Samo ciasto okazało się bardzo wilgotne i pyszne. Przygotowałam je inspirując się książką siostry Anastazji, w której ciasto to znaleźć można pod nazwą „Trójkolorowy”. Smakowało całej mojej rodzinie, a nawet tym, którzy nie są fanami serników 🙂
Składniki na seromakowiec:
Placek makowy:
- 300 g mielonego maku + około 3-3,5 szkl. mleka
- 20 g rodzynek
- 5 jajek
- 130 g cukru pudru
- 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szkl. siekanych orzechów
- 1/2 łyżki miodu
Placek serowy:
- 750 g twarogu sernikowego
- 150 g bardzo miękkiego masła (wyjęte z lodówki na kilka godzin przed pieczeniem)
- 4 jajka
- sok z połowy małej cytryny
- 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
- 170 g cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Placek orzechowy:
- 4 jajka
- 100 g mielonych orzechów (włoskie lub laskowe)
- 2 łyżki mąki pszennej
- 40 g cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jak upiec seromakowiec?
Warstwa z makiem:
Mak zalewamy gorącym mlekiem, odstawiamy na około 30 minut pod przykryciem. Po tym czasie dokładnie odciskamy nadmiar płynu (można przełożyć na sito lub bawełnianą ściereczkę i dokładnie odcisnąć).
Żółtka ucieramy z cukrem do białości. Dodajemy odciśnięty mak, mąkę, proszek do pieczenia, miód oraz rodzynki i orzechy.
Na końcu do masy dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek, delikatnie mieszamy szpatułką.
Masę makową wylewamy do blaszki (21x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Warstwa serowa:
Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na puch. Dodajemy żółtka i dalej miksujemy. Mikser wyłączamy, dodajemy sok z cytryny, twaróg (koniecznie w temp. pokojowej), mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i ponownie krótko miksujemy.
Na końcu do masy serowej dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek, delikatnie mieszamy szpatułką.
Masę serową wykładamy (najlepiej po 1 łyżce) na masę makową, delikatnie wyrównujemy.
Warstwa orzechowa:
Żółtka ucieramy z cukrem na jasną masę. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mielonymi orzechami, miksujemy do połączenia.
Na końcu dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek, delikatnie mieszamy szpatułką.
Masę orzechową wylewamy do blaszki. Pieczemy przez około godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Wierzch zostawiamy bez dodatków, oprószamy cukrem pudrem lub dekorujemy ulubioną polewą (u mnie bez dodatków).
Polecam również przepis na Sałatkę Gyros z mięsem mielonym