Trochę inna Spanakopita
Troszkę podrasowana, inaczej podana, ale jednak to wciąż ten sam genialny smakołyk znad wybrzeży Morza Śródziemnego - spanakopita. Szpinakowo-serowy farsz zamknięty w delikatnym cieście filo, doskonały na zimno i na ciepło. Wersja wzbogacona o rodzynki i włoską ricottę, podana w towarzystwie greckich tzatzików nie ustępuje smakowi tej oryginalnej (przepis). Skosztujcie sami, która Wam bardziej przypadnie do gustu....?
Składniki: 4 porcje
Czas przygotowania: 35 min + 45 min pieczenie
250 g mrożonego ciasta filo
500 g mrożonego lub świeżego szpinaku w liściach
250 g sera ricotta
250 g sera feta
100 g orzeszków piniowych
2 garście rodzynek
4 ząbki czosnku
150 g rozpuszczonego masła
3 jajka
2 łyżki mleka
2 łyżki czarnuszki
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
Tzatziki
1/2 ogórka
250 ml greckiego jogurtu
2 ząbki czosnku
kilka listków świeżej mięty
sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Ciasto filo rozmrażamy w temperaturze pokojowej ok 2 godziny przed przygotowaniem dania
2. Na patelni podgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy posiekany czosnek, chwilę smażymy, nie rumienimy, dodajemy mrożony szpinak, czekamy aż zupełnie się roztopi, smażymy jeszcze chwilę
3. Szpinak przekładamy na sito, mocno odciskamy wodę, mieszamy z rodzynkami, ricottą, oraz pokruszoną fetą
4. Na suchej patelni podprażamy orzeszki piniowe, uwaga łatwo się przypalają, orzeszki dodajemy do farszu, doprawiamy całość pieprzem, gałką muszkatołową i solą, dodajemy 2 roztrzepana jajka, mieszamy
5. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, okrągłą tortownicę smarujemy masłem
6. Arkusz ciasta filo, smarujemy roztopionym masłem, przykrywamy drugim arkuszem, znów smarujemy go masłem, przykrywamy trzecim, znów smarujemy masłem i nakładamy kilka łyżek farszu, rozsmarowujemy wzdłuż dłuższej krawędzi, następnie zwijamy, powstałą roladę układamy w tortownicy, tak samo postępujemy z pozostałymi arkuszami i farszem, w sumie powstaną nam 3 rolady, które układy ciasno w tortownicy
7. Wierzch zawijańca smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypujemy czarnuszką i pieczemy ok 45 min
8. Tzatziki - ogórka obieramy, pozbywamy pestek, ścieramy na tarce o grubych oczkach, mieszamy z jogurtem, utartym czosnkiem, posiekaną miętą, doprawiamy solą i pieprzem
Jeden z moich ulubionych greckich specjałów!