Trifle z owocami lata
7
Trifle to typowy angielski deser, składający się z biszkoptów nasączonych w alkoholu (najczęściej sherry), bitej śmietany, kremu jajecznego (custard) oraz owoców lub galaretki. Tradycja jego przygotowywania sięga XVI wieku, chociaż od tego czasu przybierał on przeróżne formy. Oryginalnie trifle podaje się w dużym szklanym ozdobnym naczyniu, dzięki czemu wygląda bardzo dekoracyjnie, jednakże ja proponuję zrobić go w szklankach lub pucharkach, co znacznie ułatwia serwowanie.
Dzisiaj przygotowałem dla Was mój przepis na trifle z owocami lata. Jest to tak naprawdę luźna propozycja, więc możecie go podać na wiele różnych sposobów. Do deseru upiekłem samodzielnie biszkopt, aby zużyć białka, które zostały po przygotowaniu kremu. Można jednak użyć również gotowych ciasteczek ze sklepu i sprawdzą się tutaj zarówno okrągłe, jak i podłużne. Biszkopt przygotowałem na podstawie przepisu na angel food cake, który jest niezwykle puszysty i delikatny. Po upieczeniu i wystudzeniu pociąłem go na kwadraty i nasączyłem we włoskim likierze cytrynowym limoncello. W wersji bezalkoholowej można użyć po prostu wody z sokiem z cytryny i miodem.
Krem, który Wam proponuję do mojej wersji trifle z owocami lata, to tak naprawdę waniliowy crème pâtissière – od angielskiego custard odróżnia go dodatek skrobi, ale dzięki temu jest bardziej gęsty i osobiście go preferuję. Nie zrezygnowałem tutaj również z bitej śmietany z dodatkiem wanilii, którą przełożyłem deser w pucharkach naprzemiennie z kremem jajecznym. Owoce, które użyjecie do trife to wyłącznie kwestia Waszego gustu i tego, co aktualnie znajdziecie na straganach. Ja wykorzystałem maliny, truskawki i borówki, ale doskonale sprawdzą się tutaj wszystkie owoce (szczególnie polecam jagodowe). To tyle tytułem wstępu i mam nadzieję, że skusicie się na mój trifle z owocami lata. 😉
Trifle z owocami lata
Ilość porcji: 6-8
Czas przygotowania: 2 godziny Czas gotowania: 45 minut 45 minut
SKŁADNIKI
Biszkopt na białkach (można użyć również gotowych biszkoptów):
- 5 białek z dużych jajek (ok. 210 ml)
- 180 g cukru, najlepiej drobnego do wypieków
- 90 g mąki pszennej
- ¼ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu
Krem waniliowy:
- 500 ml mleka 3,2%
- 5 żółtek
- 1 laska wanilii lub saszetka cukru z prawdziwą wanilią albo 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 30 g mąki pszennej
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 80 g cukru
Bita śmietana:
- 500 ml śmietany kremówki 30-36%
- 40 g cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru pudru z prawdziwą wanilią lub ekstraktu waniliowego
Dodatkowo:
- ok. 800 g ulubionych owoców (u mnie truskawki, borówki i maliny)
- 100 ml cytrynowego likieru limoncello*
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżka cukru pudru
PRZYGOTOWANIE
Biszkopt na białkach
- Białka umieść w misie miksera i lekko je ubij na wolnych obrotach miksera – tylko do spienienia. Następnie wsyp sól i wlej sok z cytryny lub ocet. Zwiększ obroty i ubij, aż powstanie sztywna piana.
- Kolejno stopniowo wsypuj cukier, cały czas ubijając, aż powstanie masa podobna, jak przy bezach.
- Mąkę przesiej i dodawaj partiami do ubitych białek. Wsypuj ją powoli i mieszaj delikatnie szpatułką, wykonując obroty w jedną stronę, tak, aby dokładnie połączyła się z białkami.
- Ciasto przełóż do foremki o wymiarach ok. 20x20 cm pokrytej od spodu papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piecz przez 30 minut do suchego patyczka.
- Gotowy biszkopt ułóż formą go góry nogami na kratce i odstaw do wystudzenia. Później odkrój boki nożem i delikatnie wyjmij ciasto.
Krem waniliowy
- W garnku zagotuj 400 ml mleka z cukrem i przeciętą na pół laską wanilii (wcześniej wybierz ziarenka i również wrzuć je do mleka). Jeśli używasz cukru waniliowego lub ekstraktu, po prostu dodaj go do mleka. Gdy mleko osiągnie wysoką temperaturę (prawie zacznie wrzeć), wyjmij wanilię, a garnek zdejmij na chwilę z ognia.
- W osobnym naczyniu przygotuj pastę. Połącz żółtka z 100 ml mleka oraz mąką pszenną i skrobią (najlepiej to zrobić blenderem, aby nie było grudek).
- Do gorącego mleka szybkim ruchem wlej otrzymaną pastę i dokładnie ją rozprowadź. Mleko wstaw z powrotem na palnik i cały czas mieszając, doprowadź zgęstnienia. Krem przykryj bezpośrednio folią (aby nie utworzył się kożuch) i odstaw do wystudzenia. Następnie wstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej całą noc) do schłodzenia.
Bita śmietana
- Śmietanę kremówkę ubij z cukrem pudrem, aż stanie się sztywna.
- Do gotowego kremu dodaj cukier lub ekstrakt waniliowy i krótko zmiksuj do połączenia.
Składanie deseru
- Biszkopt pokrój w kostkę o boku 2 cm.
- Duże owoce, jak truskawki pokrój na plasterki lub ćwiartki.
- Limoncello połącz z sokiem z cytryny i zanurzaj w nim kawałki biszkoptu. Następnie układaj je na spodzie szklanek (6-8 sztuk) lub w jednym dużym szklanym naczyniu (np. misce).
- Kolejno wyłóż warstwę bitej śmietany i ułóż część owoców. Owoce przykryj kremem waniliowym i ułóż kolejną warstwę owoców. Całość przykryj pozostałą bitą śmietaną i udekoruj resztą owoców. Deser oprósz cukrem pudrem.
UWAGI
*Likier można zastąpić wodą z sokiem z cytryny oraz miodem lub cukrem.
Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis? Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square