Trifle z jabłkami i karmelem
„Kto zagląda do mnie na Cafe Amaretto ten pewnie zauważył, że ostatnio dominują tam przepisy łączące jabłka z karmelem. Można tam znaleźć tartę z jabłkami i sosem karmelowym oraz roladę jabłkową z polewą karmelową. Wszystko w związku z poszukiwaniem idealnego przepisu na karmel i metody jego przygotowania. Udało mi się w końcu to osiągnąć i spieszę wobec tego z przepisem na pyszny deser jabłkowo-karmelowy.
Trifle to klasyczny angielski deser przygotowywany w szklanym naczyniu lub pucharkach. Układa się w nich warstwę biszkoptu, skrapia go alkoholem, przykrywa owocami i polewa kremem angielskim. Warstwy się powtarza, a wierzch dekoruje bitą śmietaną i owocami. Wariacji na temat tego przepisu jest mnóstwo. Wiele z nich odbiega od klasycznego przepisu. Biszkopt zastępuje się gotowymi biszkoptami lub innym dowolnym ciastem (brownie, drożdżowe, piaskowe), które dobrze wchłania alkohol. Czasem dodaje się też ciasteczka amaretti lub bezy. Krem angielski zastępuje serkiem mascarpone lub bitą śmietaną. Co tylko wyobraźnia nam podpowie.
Moje trifle to jedna z takich wariacji wzorowana na tym przepisie. Deser jadły także dzieci, więc alkohol z góry odpadał. Zamiast biszkoptu dałam wobec tego musli z płatków żytnich, migdałów, rodzynek i kokosa. Krem angielski zastąpiłam karmelem. Dołożyłam masę z bitej śmietany i jogurtu greckiego minimalnie słodzoną miodem. Do tego delikatnie karmelizowane kwaśne jabłka. Było pysznie i co tu ukrywać dość słodko. Ale co tam, raz w roku można sobie pozwolić. A jak posypiemy karmelizowane jabłka szczyptą cynamonu dostatniemy idealny deser na świąteczny stół.
Trifle z jabłkami i karmelem (inspiracja)
Składniki na 5 porcji:
Karmel:
250g cukru 150ml wody
120ml śmietanki kremowej
40g masła
Do rondelka z grubym dnem wsypać cukier. Wlać wodę i podgrzewać na średnim ogniu do rozpuszczenia cukru i uzyskania bursztynowego koloru (należy bardzo uważać by cukier się nie spalił). Zestawić z ognia, dodać masło, a następnie śmietankę. Mieszać do połączenia składników. Ponownie postawić na gazie i podgrzewać jeszcze 2-3 minuty. Odstawić do wystudzenia. Zimny sos przelać do worka cukierniczego.
Masa śmietanowa:
500ml śmietanki kremowej 30%tł.
100g jogurtu naturalnego
1 łyżka miodu
Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier puder. Aby śmietana dobrze się ubiła należy wcześniej umieścić ją w zamrażarce na 20 minut, a naczynie, w którym będzie ubijana wstawić do lodówki. Odłożyć dwie łyżki do dekoracji, a do pozostałej ubitej śmietany dodać jogurt naturalny i miód. Delikatnie wymieszać. Przełożyć do worka cukierniczego i włożyć do lodówki.
Karmelizowane jabłka:
650g jabłek
1 łyżeczka masła
1 łyżka brązowego cukru
Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Roztopić na patelni masło. Wsypać pokrojone jabłka. Posypać je cukrem trzcinowym i smażyć mieszając 3-4 minuty. Odstawić do wystudzenia.
Musli:
0,5 szklanki żytnich płatków śniadaniowych
30g uprażonych płatków migdałowych
garść rodzynek
2 łyżki prażonych wiórków kokosowych
Wymieszać w miseczce płatki żytnie z płatkami migdałowymi, rodzynkami i kokosem.
Wykonanie: Przygotować pięć pucharków. Układać w nich naprzemiennie: warstwę masy śmietanowej, karmel, karmelizowane jabłka i musli. Czynność powtórzyć. Wierzch ozdobić rozetką z bitej śmietany. Polać delikatnie karmelem. Schłodzić w lodówce.
Smacznego :)
Aronia
Przepis dodaję do akcji: