Tres Leches 2

Ciasto Tres Leches, to ciasto nasączane po upieczeniu 3 rodzajami mleka – zwykłym, skondensowanym słodzonym i skondensowanym niesłodzonym. Śmiało mogę napisać, że to jedno z moich ulubionych ciast! Słodkie, niezwykle mięciutkie i zdecydowanie najbardziej wilgotne ze wszystkich. Konsystencją przypomina nieco chlebowy pudding, ale taki w najlepszym wydaniu. Pianka ze śmietanki jest dopełnieniem lekkości i delikatności.
Jeden przepis na ciasto Tres Leches jest już od lat na blogu, natomiast dzisiaj przedstawiam kolejną jego wersję, tym razem ze składnikami przygotowanymi na nieco mniejszą blaszkę (18x28cm).
Składniki na ciasto Tres Leches:
Ciasto:
- 5 jajek
- 200 g cukru (podzielone na 150 i 50 g)
- 130 g mąki pszennej tortowej
- 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
- 80 ml mleka 3,2%
- 1 łyżeczka ekstraktu
- szczypta soli
Do nasączenia:
- 180 g słodzonego mleczka skondensowanego (z puszki)
- 270-280 ml niesłodzonego mleka zagęszczonego (kartonik)
- 50 ml mleka 3,2%
Śmietanka:
- 330 g śmietanki 30%, schłodzonej
- 1-2 łyżki cukru pudru, do smaku
- 1 op. śmietan-fix
Jak zrobić ciasto Tres Leches?
Ciasto:
Żółtka oraz 150 g cukru ucieramy przez około 7 minut. Kiedy masa nabierze jaśniejszej barwy i wyraźnie zgęstnieje wlewamy mleko (w temp. pokojowej) oraz ekstrakt waniliowy, krótko miksujemy. Następnie dodajemy składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Delikatnie mieszamy szpatułką lub miksujemy krótko na najniższych obrotach (ja przygotowałam ciasto w mikserze planetarnym, przy użyciu końcówki do ucierania).
Osobno ubijamy na sztywną pianę białka. Stopniowo dodajemy do nich pozostały cukier (50g). Gęstą pianę z białek łączymy delikatnie, w 2-3 turach, z przygotowanym wcześniej gęstym ciastem.
Całość przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki 18×28 cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy przez około 25 minut (LUB do suchego patyczka). Studzimy.
Za pomocą patyczka do szaszłyków nakłuwamy ciasto, robiąc w nim sporo dziurek.
Nasączenie:
Do naczynia wlewamy wszystkie 3 rodzaje mleka. Mieszamy rózgą do połączenia.
Przygotowaną mieszankę mleczną za pomocą łyżki powoli wylewamy na wierzch ciasta, czekamy aż wsiąknie w ciasto.
Odstawiamy.
Masa śmietanowa:
Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy śmietan-fix oraz cukier puder do smaku. Miksujemy aż do zgęstnienia.
Przygotowaną bitą śmietanę wykładamy na wierzch ciasta.