Tosty francuskie na słodko
Leniwy sobotni lub niedzielny poranek, aromat kawy w powietrzu i śniadanie? No właśnie? Na słodko? Na owocowo? Na szybko! Tosty francuskie…. i włoskie cappuccino równa się doskonale rozpoczęty dzień.
Składniki (2 porcje)
2 jajka
70 ml mleka
kilka kropli esencji pomarańczowej
1 opakowanie cukru wanilinowego
4 kromki pieczywa tostowego np. graham
jogurt naturalny + dowolne owoce do dekoracji
cukier puder
olej i masło do smażenia
Przygotowanie:
Tosty kroimy po przekątnej na trójkąty.
Jajka mieszamy rózgą kuchenną z mlekiem, cukrem oraz esencją pomarańczową. W masie jajecznej zanurzamy trójkąty tostowe z każdej ze stron, by się namoczyły.
Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek masła z 1 łyżeczką oleju. Smażymy na tłuszczu tosty z każdej ze stron na rumiano.
Podajemy ciepłe z owocami i jogurtem posypane cukrem pudrem. Smacznego i miłego weekendu!