Tosty francuskie
Tosty francuskie to kromki chleba, najlepiej czerstwego, namoczone w rozbitych jajkach, często z dodatkiem mleka lub śmietany. To dobry sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Namoczone w jajku kromki smaży się z obu stron do zrumienienia i podaje z dżemem, miodem, cukrem pudrem lub świeżymi owocami. Moje tosty przygotowałam z chałki i podałam z owocami i sosem ze zmiksowanych truskawek. Co powiecie na takie śniadanie?
Składniki:
chałka (przepis)
3 jajka
100 ml mleka
1 łyżeczka cynamonu
80 g masła
Dodatki:
truskawki
maliny
mus ze zmiksowanych truskawek lub malin
miód lub cukier puder (opcjonalnie)
listki mięty do dekoracji
Przygotowanie: W misce mieszamy jajka, mleko i cynamon. Kromki chałki zanurzamy w przygotowanych jajkach i smażymy na maśle z każdej strony na złoty kolor. Tosty podajemy z owocami, sosem ze zmiksowanych truskawek, malin lub jagód. Można też polać je miodem lub posypać cukrem pudrem.