Tosty Caprese

Tosty Caprese

Dawno nie było na blogu propozycji śniadaniowej, dlatego dziś nadrabiam te zaległości i proponuję tosty z pomidorem, bazylią i mozzarellą. Takie w stylu letniej sałatki caprese.

Do przygotowania tostów najlepiej wybrać soczyste i słodkie pomidory malinowe. Aby chleb pozostał chrupiący, a nie rozmiękczony od pomidora, należy oddzielić go od niego warstwą mozzarelli. Ja wykorzystałam po około 2 plasterki pomidora oraz 3-4 plasterki mozzarelli na kromkę.

Ilość gotowych tostów będzie zależała od tego na jak grube plasterki pokroicie pomidora i mozzarellę. Ja mozzarellę mogłam pokroić na cieńsze plasterki lub wykorzystać większą ilość (kupując 2 opakowania lub jedno większe, xl), bo lubimy jak sera jest dużo ? Bazylii dawałam po 4 duże listki, ale śmiało można dać ich jeszcze więcej.

Zdjęcie - Tosty Caprese - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

na 2-3 tosty

  • 4-6 kromek chleba tostowego
  • 1 duży pomidor malinowy
  • 1 op mozzarelli np light, najlepiej xl
  • liście bazylii
  • masło
  • sól, pieprz

Pomidora oraz osączoną z zalewy mozzarellę kroimy na plasterki.

Na 2-3 kromkach chleba tostowego rozkładamy liście bazylii, plastry mozzarelli oraz pomidora. Oprószamy solą oraz pieprzem (czarnym lub ziołowym). Ponownie dajemy 2 listki bazylii oraz mozzarellę. Przykrywamy całość drugą kromką chleba.

Na patelni rozgrzewamy masło. Smażymy z obu stron, na małym ogniu, aż do lekkiego przyrumienienia się chleba.

Zdjęcie - Tosty Caprese - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów