Tost ruski
Sprawa jest prosta, gwarantuję, że pokochacie ruskiego tosta!
Proszę wyobrazić sobie chrupiącą kromkę żytniaka z wgłębieniem wypełnionym farszem z wędzonego twarogu. Zdobienie z karmelizowanej cebuli nadaje delikatnej słodyczy podkręconej rozmarynowym aromatem.
Ruski tost
- dwie 3cm kromki żytniego chleba
- 150 g wędzonego twarogu
- mała czerwona cebula
- łyżka masła
- łyżeczka miodu
- łyżeczka octu balsamicznego
- gałązka rozmarynu
- jajko
- sól, pieprz
- W żytnich kromkach robimy wgłębienie łyżką, tak aby pozostawić w tostach spód i boki.
- Na maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę z posiekanym rozmarynem. Gdy się zarumieni, dodajemy miód i ocet balsamiczny. Przyprawiamy solą i pieprzem, karmelizujemy 2 minuty.
- Twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy karmelizowaną cebulę (zostawiamy 2 łyżki do dekoracji). Wbijamy jajko, przyprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy.
- Kromki chleba kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem. Wgłębienia wypełniamy twarogową masą. Wierzch każdego tosta ozdabiamy karmelizowaną cebulą.
- Wkładamy do pieca rozgrzanego do 200 stopni. Pieczemy 10 minut. Serwujemy na ciepło.