TORTILLE PP

TORTILLE PP
Oczywiście z mąki z pełnego przemiału. Dziś wersja w pełni Montignacowa - z nadzieniem warzywnym i sosem czosnkowym - idealny obiad węglowodanowy. Przepis na placki znalazłam na forum MM.

Zdjęcie - TORTILLE PP - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Tortilla z mąki z pełnego przemiału z warzywami - foto - Laura SKŁADNIKI NA PLACKI:
na 8 placków

  • 3 szklanki mąki pszennej z pełnego przemiału
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić robotem, można też dokładnie wymieszać łyżką (gorąca woda) i potem zagnieść. Ciasto bardzo fajnie się wyrabia. Na stolnicy wysypanej lekko mąką uformować z ciasta wałek i podzielić go na 8 części. Każdą z nich rozwałkować na cienki, okrągły placek. Placki smażyć (piec) na patelni bez tłuszczu. Po zdjęciu z patelni składać na pół - zaraz po zdjęciu są dość miękkie, potem lekko twardnieją i będą się łamać.

Zdjęcie - TORTILLE PP - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Tortilla z mąki pp - foto - Laura Zdjęcie - TORTILLE PP - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Tortilla z mąki pp - foto - Laura Zdjęcie - TORTILLE PP - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Tortilla z mąki pp - foto - Laura

SKŁADNIKI NA FARSZ: proporcje do napełnienia 2 placków
  • 1/2 cukinii
  • 1/3 puszki czerwonej fasoli
  • 2 pomidory
  • gałązka selera naciowego
  • 1/2 papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, chilli
  • 1/2 łyżeczki oliwy (to takie niewielkie odstępstwo)
Warzywa umyć i pokroić, z pomidorów można zdjąć skórkę, czosnek posiekać. Na patelni podsmażyć cukinię i paprykę, doprawić, dodać pozostałe warzywa i dusić przez około 10 minut.
SKŁADNIKI NA SOS CZOSNKOWY:
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól do smaku
Czosnek rozetrzeć z solą i wymieszać z jogurtem.

Gorący farsz nakładać do świeżo usmażonych placuszków (ewentualnie całość podgrzać w mikrofali) i polać sosem czosnkowym - tutaj wersja sosu dla osób bez diety.

Kategorie przepisów