Tort ziemniaczany
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 4 jajka
- 100 g oscypka
- Olej Kujawski z pierwszego tłoczenia
- Natka pietruszki
- Koperek
- Sól, pieprz czarny, gałka muszkatułowa
Przygotowanie
Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie plastry, na patelnię wlej sporą ilość oleju rzepakowego. Na rozgrzanym oleju przesmaż pokrojone ziemniaki do momentu, aż będą prawie miękkie. Takie ziemniaki przełóż na durszlak, odsącz z nadmiaru oleju, dodaj jajka, koperek, natkę pietruszki i starty ser oscypek. Masę dopraw solą, pieprzem i gałką.
Masę ponownie przełóż na patelnię i na wolnym ogniu smaż. Kiedy zetną się jajka - tort ziemniaczany za pomocą pokrywki przełóż na drugą stronę i ponownie zapiecz.
Produkcja: Kuchnia+