Tort ziemniaczany

Tort ziemniaczany

Zdjęcie - Tort ziemniaczany - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 4 jajka
  • 100 g oscypka
  • Olej Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • Natka pietruszki
  • Koperek
  • Sól, pieprz czarny, gałka muszkatułowa

Przygotowanie

Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie plastry, na patelnię wlej sporą ilość oleju rzepakowego. Na rozgrzanym oleju przesmaż pokrojone ziemniaki do momentu, aż będą prawie miękkie. Takie ziemniaki przełóż na durszlak, odsącz z nadmiaru oleju, dodaj jajka, koperek, natkę pietruszki i starty ser oscypek. Masę dopraw solą, pieprzem i gałką.

 

Masę ponownie przełóż na patelnię i na wolnym ogniu smaż. Kiedy zetną się jajka - tort ziemniaczany za pomocą pokrywki przełóż na drugą stronę i ponownie zapiecz.

 

 

Produkcja: Kuchnia+

Kategorie przepisów