Tort urodzinowy Harry'ego Pottera

Myślę, że każdy, kto dorastał z książkami J.K. Rowling, pamięta ten wyjątkowy moment, gdy świat młodego chłopca zmienia się na zawsze. Samotne, zapomniane przez wszystkich jedenaste urodziny Harry’ego Pottera nagle nabierają magii, gdy w drzwiach pojawia się olbrzymi, brodaty nieznajomy – Rubeus Hagrid. Strażnik Kluczy w Hogwarcie wręcza chłopcu nie tylko list z Hogwartu, który na zawsze odmieni jego życie, ale także ręcznie zrobiony tort. Niezbyt równy, trochę przygnieciony i z zielonym napisem: „Happy Birthday Harry”. Tort urodzinowy Harry’ego Pottera odtąd stał się jednym z najbardziej rozpoznawalnych symboli całej sagi.
Wierni fani pewnie wiedzą, że oryginalne książkowe ciasto nie zawierało błędu w pisowni, a napis „Happee Birthdae Harry” pojawił się w takiej formie dopiero podczas ekranizacji. Podobnie, jak różowy krem na czekoladowym torcie. Ale wydaje mi się, że taka forma nadaje ciastu nieco więcej hagridowej niezdarności i uroku. Poniżej oryginalny fragment z książki.
’Anyway – Harry’, said the giant, turning his back on the Dursleys, 'a very happy birthday to yeh. Got summat fer yeh here – I mighta sat on it at some point, but it’ll taste all right.’
Składniki na tort urodzinowy Harry'ego Pottera:
Ciasto czekoladowe:
- 150 g miękkiego masła
- 200 g gorzkiej czekolady (70% kakao)
- 3 duże jajka (L)
- 150 g cukru
- 150 ml maślanki
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (lub cukru waniliowego)
- 200 g mąki pszennej
- 25 g kakao
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Krem maślany:
- 200 g miękkiego masła
- 300 g cukru pudru
- 200 g serka śmietankowego typu Philadelphia
- zielony i różowy barwnik w paście lub proszku (używam Wiltona)
Jak zrobić tort urodzinowy Harry'ego Pottera?
Ciasto czekoladowe
(Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej).
- Czekoladę roztop w kąpieli wodnej i odstaw do wystudzenia.
- Do dzieży miksera wrzuć miękkie masło, dodaj czekoladę, wbij jajka, dodaj cukier oraz wlej maślankę i ekstrakt waniliowy. Zmiksuj do połączenia. (Można to zrobić również rózgą).
- Kolejno wsyp kakao, mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. Krótko zmiksuj, aż powstanie gęsta jednolita masa.
- Ciasto przełóż do tortownicy o średnicy 20-22 cm pokrytej od spodu papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C i piecz przez ok. 35 minut do suchego patyczka.
- Upieczone ciasto odstaw do całkowitego wystudzenia, a następnie przekrój na dwa blaty.
Krem maślany
(Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej).
- Masło przełóż do dzieży miksera. Wsyp cukier puder i ucieraj przez ok. 5 minut, aż powstanie biała puszysta masa.
- Kolejno łyżka po łyżce dodawaj serek śmietankowy i nie przerywaj ucierania.
- Gdy powstanie puszysty krem, odłóż 3 łyżki.
- Do większej ilości kremu dodaj odrobinę czerwonego barwnika i zmiksuj, aż kolor będzie jednolity. Pozostałą (mniejszą porcję kremu) połącz z odrobiną zielonego barwnika.
- Zielony krem przełóż do rękawa cukierniczego.
- Blaty ciasta czekoladowego przełóż różowym kremem. Boki oraz wierzch tortu pokryj pozostałym kremem i niedbale wyrównaj szpatułką.
- Zielony krem wyciśnij na wierzch tortu w kształt napisu Happee Birthdae Harry.
Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis? Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square