Tort- Szarlotka

Tort- Szarlotka

Przypadki chodza po ludziach ..po sklepach tez!,bo oto po raz pierwszy odkad tu jestem zobaczylam w sklepie jabluszka " reneta" idealne na kazdy rodzaj ciasta z jablkami- nie namyslajac sie dlugo natychmiast przystapilam do dziela ,a ze lubie komlikowac sobie zycie......zamiast zwyklego jablecznika wyszedl torcik.

Zapraszam!

 

Zdjęcie - Tort- Szarlotka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Zdjęcie - Tort- Szarlotka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Zdjęcie - Tort- Szarlotka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Zdjęcie - Tort- Szarlotka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tort- Szarlotka

Cisto lane

. 3 jajka

. 3/4 szklanki cukru

. 1 i 1/2 szklanki maki tortowej

. 2 lyzeczki proszku do pieczenia

. 1/2 szklanki mleka

. 1/2 szklanki oleju roslinnego

. skorka otarta z pomaranczy

. skorka otarta z cytryny

. szczypta soli

 

Wykonanie

- tortownice 24 cm sred. jej dno wykladamy papierem do piecznia a brzeg smarujemy tluszczem

- do miski wbijamy cale jajka dodajemy szczypte soli ,cukier i ubijamy na puch

- teraz do masy dodajemy najpierw olej ,potem mleko i otarte skorki z owocow

- na koniec przesiana make z proszkiem do pieczenia i calosc dobrze miksujemy na wolnych obrotach miksera

- gotowa mase wykladamy do tortownicy i pieczemy

- 180 ° C przez 30 min

- upieczone ciasto studzimy do gory dnem

 

Mus jabkowy

. okolo 1 kg jablek typu " reneta"

. 2 lyzki zelfix do dzemow i powidel

. 2 lyzki cukru ( jabka byly bardzo slodkie )

. sok z polowy cytryny

. 1/2 szklanki posiekanych orzechow wloskich

 

Wykonanie

- jablka obieramy ze skorki i kroimy w kostke

- pokrojone jablka wrzucamy do garnka,zasypujemy cukrem i dusimy bez przykrycia na bardzo wolnym ogniu ciagle mieszajac

- przed koncem gotowania dodajemy orzechy wloskie

- kiedy owoce zmiekna rozgniatamy je nieco widelcem i dodajemy "zelfix" calosc dokladnie mieszamy

- przekladamy mus jablkowy do miski i dokladnie studzimy

 

Krem daktylowy

. 1 szklanka daktyli bez pestek

. 1 szklanka mleka

. 3/4 szklanki smietanki kremowki

. aromat rumowy

 

Wykonanie

- daktyle zalewamy mlekiem i odstawiamy na kilka godzin ( u mnie cala noc ) do lodowki

- przekladamy daktyle z mlekiem do rondelka i gotujemy na bardzo wolnym ogniu az niemal sie rozpuszcza w mleku ( powstanie rodzaj zawiesiny )

- za pomoca recznego blendera miksujemy calosc i studzimy

- zimny daktylowy mus laczymy z ubita smietana ( jesli lubicie dodajecie cukier - ja nie dodawalam )

 

Beza

. 2 bialka jajek

. 3/4 szklanki cukru

. 1 lyzeczka octu jablkowego

. 1 lyzeczka maki ziemniaczanej

. 1 lyzka cukru pudru do posypania

 

Wykonanie

- bialka ubijamy na sztywno z cukrem ok.7 min.

- dodajemy ocet,make i dalej chwilke ubijamy

- dno tortownicy wykladamy papierem do pieczenia

- przekladamy mase i pieczemy

- 90° przez 2 godz przy uchylonych drzwiczkach

 

Skladanie

- na podstawke do ciast ukladamy obrecz tortownicy

- ciasto przekrawamy na pol

1/ polowe ciasta umieszczamy na dnie

2/ na to mus jabkowy

3/ druga polowa ciasta

4/ krem daktylowy

5/ beza

 

Smacznego!

 

 

 

Kategorie przepisów