Tort Malakoff

Austriacki tort malakoff bez pieczenia z kremem maślano-migdałowym na podłużnych biszkoptach. Lekki, puszysty i delikatny deser z odrobiną likieru pomarańczowego.

Tort wykonujemy podobnie do włoskiego deseru tiramisu. Natomiast krem jest na bazie masła, a nie mascarpone.

Deser warto wykonać wcześniej i schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Krem będzie bardziej zwarty i biszkopty jeszcze bardziej zmiękną tworząc jednolitą całość.

Tort Malakoff jest przepyszny, migdałowy z maślanym kremem oraz biszkoptami. Krem nie przypomina zupełnie smaku kremu budyniowego jest bardziej kremowy i puszysty.

Idealny do przygotowania w kilka chwil, a smak jest niesamowity.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta bez pieczenia.

Zdjęcie - Tort Malakoff - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

TORT MALAKOFF

SKŁADNIKI NA KREM:

  • 6 żółtek, dużych
  • 200 g cukru pudru
  • 200 g masła, temp. pokojowa
  • 200 g zmielonych migdałów, bez skórki
  • 300 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2-3 łyżki likieru pomarańczowego (opcjonalnie)

DODATKOWO:

  • 2 x opakowanie biszkoptów, podłużnych
  • sok z 1 pomarańczy
  • 2 -3 łyżki likieru pomarańczowego (opcjonalnie)
  • 1/4 szklanki wody
  • 100 g płatków migdałowych

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Torownicę o średnicy 24-26 cm wykładamy papierem do pieczenia lub folią.
Żółtka miksujemy razem z przesianym cukrem pudrem na jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy po łyżce miękkie masło (można wcześniej przez 2-3 minuty zmiksować), migdały zmielone oraz likier. Kremówkę miksujemy na sztywną masę, następnie dodajemy po łyżce i mieszamy delikatnie tylko do połączenia (masa powinna być puszysta).
Biszkopty przez chwilę zatapiamy w wymieszanym soku z pomarańczy z wodą i likierem. Układamy na dnie tortownicy, następnie wykładamy połowę kremu. Następnie ponownie nasączone biszkopty i krem. Wkładamy na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem płatki migdałowe prażymy na suchej patelni i wykładamy na boki i wierzch ciasta.

Zdjęcie - Tort Malakoff - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tort Malakoff - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tort Malakoff - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tort Malakoff - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Inspiracja: mojewypieki.com

Przepisy z tych kategorii

Mandaryna – szybka nalewka mandarynkowa z imbirem
2

Mandaryna – szybka nalewka man…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Proste ciasto pomarańczowe
2

Proste ciasto pomarańczowe

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Błyskawiczny piernik pomarańczowy
1

Błyskawiczny piernik pomarańcz…

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Szynka pieczona w miodzie z pomarańczami i imbirem
1

Szynka pieczona w miodzie z po…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Wielkanocne kruche ciasteczka z orange curd
2

Wielkanocne kruche ciasteczka…

food² food²
Food Square

Babka pomarańczowa z jogurtem i polewą
3

Babka pomarańczowa z jogurtem…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Przepisy z tych kategorii

Sernik wiedeński na kruchym spodzie
3

Sernik wiedeński na kruchym sp…

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Sernik bananowy z masą kajmakową i orzechami
2

Sernik bananowy z masą kajmako…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Ciasto daktylowe pływające w toffi ...Nigelli Lawson
1

Ciasto daktylowe pływające w t…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Drożdżowa gwiazda z makiem
1

Drożdżowa gwiazda z makiem

food² food²
Food Square

Sernik z palonym masłem
1

Sernik z palonym masłem

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Brioszka z czekoladą
1

Brioszka z czekoladą

Tosia Tosia
Smakowity chleb