Tort makowy z kremem marcepanowym
Ten tort makowy z kremem marcepanowym to kwintesencja Świąt Bożego Narodzenia. Pachnący migdałami i pomarańczami wprawia w cudowny nastrój. Delikatny biszkopt z makiem i bakaliami, nasączony pomarańczowym syropem i otulony kremem marcepanowym sprawi, że Wasze Święta będą wyjątkowe. Jego przygotowanie nie zabierze Wam dużo czasu, więc myślę, że spokojnie możecie go upiec w wolnej chwili między sernikiem, a makowcem. Gorąco polecam! ;)
*
SKŁADNIKI
na tortownicę o średnicy 21-23 cm
Biszkopt makowy:
- 5 jajek
- 150 g cukru
- 120 g mąki pszennej
- 50 mąki ziemniaczanej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ szklanki maku
- ½ szklanki posiekanych bakalii
Dodatkowo:
- 50 g płatków migdałów
- tuzin kartofelków marcepanowych
- 200 g marcepanu
- 200 g sera mascarpone
- 300 ml śmietany kremówki 36%
- kilka kropli aromatu migdałowego (opcjonalnie)
Syrop pomarańczowy:
- 2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- kilka łyżek miodu
Biszkopt makowy Białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywną pianę. Następnie zacznij powoli dosypywać cukier, cały czas miksując. Gdy otrzymasz lśniącą pianę, dodaj kolejno żółtka, nadal ubijając. Obie mąki przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia, makiem oraz drobno posiekanymi bakaliami. Suche składniki zacznij dodawać łyżka po łyżce do jajecznej piany, mieszając powoli łyżką. Gotowe ciasto przełóż do tortownicy ze spodem pokrytym papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piecz 40 minut do suchego patyczka. Biszkopt wystudź w uchylonym piekarniku. Następnie nożem okrój brzegi i zdejmij obręcz tortownicy. Biszkopt podziel na 3 równe blaty.
Syrop pomarańczowy Sok zredukuj o połowę w patelni lub garnku o dużej powierzchni, gotując na małym ogniu. Pod koniec posłodź miodem.
Krem marcepanowy Marcepan zetrzyj na tartce o drobnych oczkach. Mascarpone zacznij ubijać, dodając stopniowo marcepan. Kremówkę ubij na sztywno w osobnym naczyniu, a następnie zacznij do niej dodawać łyżka po łyżce masę marcepanową, delikatnie ubijając. Na sam koniec możesz dodać odrobinę aromatu.
Przygotowanie tortu Na paterze ułóż pierwszy blat biszkoptu, nasącz go jedną trzecią syropu pomarańczowego i wyłóż część kremu. Przykryj kolejnym blatem i czynność powtórz. Na ostatni nasączony syropem i posmarowany kremem blat wysyp płatki migdałów. Całość ozdób marcepanowymi kartofelkami. Gotowy tort wstaw na kilka godzin do lodówki, a następnie podawaj.
*
*
Korzystając z okazji pragnę Wam życzyć Wesołych Świąt!
Niech będą pyszne, radosne i przepełnione miłością! Wszystkiego dobrego!